Černé úterý českých atletů v Göteborgu

Jen diskařka Věra Cechlová zajistila české výpravě postup do finále ve druhém soutěžním dnu atletického mistrovství Evropy. V kvalifikaci se ale medailová naděje strachovala o postup a nakonec po nepříliš vydařených třech hodech prošla dál jako desátá. Zranění vazů v kotníku při skoku dalekém předčasně ukončilo snažení Denisy Ščerbové v sedmiboji, který po čtyřech letech opět ovládla domácí Klüftová. Vítězem hladké stovky je portugalský sprinter Obikwelu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Cechlová - Pospíšilová

Věra Cechlová - Pospíšilová | Foto: Český atletický svaz

Na postup ze semifinále běhu na 400 metrů překážek neměly Zuzana Hejnová ani Alena Rücklová, v rozběhu na hladké čtvrtce nestačil k postupu ani osobní rekord 52,91 Jitce Bartoničkové. V kvalifikacích technických disciplín propadly všechny tři výškařky Iva Straková, Barbora Laláková a Romana Dubnová, stejně jako trojskokanka Šárka Kašpárková.

Cechlová navzdory kvalifikačnímu trápení věří, že bude ve čtvrtek útočit na stupně vítězů. "Udělala jsem stupidní chybu hned v prvním hodu," pokárala se diskařka. Cítila se prý dobře a chtěla hned úvodním pokusem hodit limit 61 metrů. Disk z její ruky však trefil ochrannou tyč a skončil v síti. "To se mi nikdy nestalo," prohlásila. Postup vybojovala druhým hodem do vzdálenosti 60,45.

Ščerbovou zradilo zdraví v její nejsilnější disciplíně. Ze stadionu odjela dokonce na rentgenové vyšetření do nemocnice, které však neprokázalo žádnou zlomeninu či poškození kosti. I když devatenáctiletá atletka dostala berle, věří, že se postaví na start páteční kvalifikace dálkařek. "Mrzí mě to. Jsem z toho hodně smutná, protože jsem cítila celkem dobrou formu," prohlásila vítkovická závodnice, jež odstoupila z patnácté pozice.

Nejrychlejším Evropanem se stal opět po čtyřech letech Francis Obikwelu reprezentující Portugalsko. Rodák z Nigérie, který předchozí titul získal až dodatečně po diskvalifikaci Brita Dwaina Chamberse, pokořil sedmičku finálových soupeřů a o setinu i desetisekundovou hranici, což je nový rekord mistrovství Evropy. Stříbro získal Rus Andrej Jepišin (10,10), bronz Slovinec Matic Osovnikar (10,14), oba v národních rekordech.

Stejně přesvědčivě obhájila titul i Klüftová. Mistryně světa a olympijská vítězka rozvášnila třicetitisícové publikum, byť součtem 6740 bodů zaostala za vytouženou hranicí 7000. "Po odstoupení Eunice Barberové jsem si šla svůj vlastní závod. Ale před takovýmhle skvělým publikem mě to i tak strašně bavilo," rozdávala úsměvy třiadvacetiletá nejvšestrannější atletka současnosti. "Vyhrát doma je asi to nejlepší, co jsem v kariéře zažila," dodala Klüftová, jež mezi oběma evropskými tituly vyhrála dvě mistrovství světa a olympiádu.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme