Češi na MS v hokeji udolali USA a v semifinále narazí na Švédy

Hokejisté České republiky oplatili týmu Spojených států amerických loňské vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa a po vítězství 3:2 po samostatných nájezdech postoupili do semifinále. V něm se utkají se Švédskem. Další dvojici tvoří Kanada a Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS v ledním hokeji: utkání Česko - Švýcarsko

MS v ledním hokeji: utkání Česko - Švýcarsko | Zdroj: ČTK

Letošní zápas českých a amerických hokejistů měl ve srovnání s loňským kláním obou zemí zrcadlově obrácený vývoj. Ve Vídni to byli Američané, kdo vedl 2:0, ale Marek Židlický a Jaroslav Špaček se postarali o vyrovnání. Téměř tříhodinovou bitvu poté v penaltové loterii rozhodl Martin Ručinský.

Američané v 10. minutě rychle kombinačně prošli až před Vokouna a kapitán Modano otevřel skóre. Poprvé na turnaji tak Jágr a spol. inkasovali úvodní branku. Vyrovnání mohlo přijít vzápětí, Tomáš Kaberle ale nepřesnou přihrávkou ukončil slibné přečíslení tří na jednoho. Své špatné pokrytí Modana před gólem mohl odčinit Hlaváč, nechal však opět vyniknout DiPietra. Jedničku draftu z roku 2000 dostaly do pohody těžké zákroky proti střelám Židlického i Špačka. Množství střel valících se na americkou branku k úspěchu nevedlo. Vyrovnat se nepodařilo Sýkorovi, Hlaváčovi ani Prospalovi. A přišel trest. Vyloučen byl Tomáš Kaberle a Američané toho využili. Puk do české branky však putoval z Výborného hokejky, do níž českému kapitánovi bouchl Parrish. Češi si tak stejně jako před rokem v Praze dali vlastní gól. Ale stejně jako loni neodpadli. Od krachu je přitom dělila tenoučká linka.

Růžička do třetí třetiny přeházel složení útočných trojic a Češi v pozměněné sestavě svou převahu ještě zesílili. Úsilí Čechů nakonec přineslo výsledek. A na nohy jim pomohla kuriozní situace. Šlégr svou ránou trefil DiPietra do masky, ten si ohnuté dráty musel dát spravit a chvilku chytat v helmě kolegy Conklina. Američtí kustodi ji sice za pár vteřin opravili, ale Židlický svou střelou od modré stihl snížit. Následný drtivý nápor přinesl i vyrovnání. A znovu českému týmu usnadnily roli zvláštní okolnosti. Roach, který stíhal unikajícího Ručinského, spadl na vlastního gólmana, mírně mu vykloubil koleno a od té doby o svou suverenitu Di Pietro přišel. Těžce se hýbal a mrštnost mu chyběla při druhém českém gólu. Osmnáct vteřin po skončení nevyužité přesilovky si Hemský zachoval chladnou hlavu, poslal puk skrumáží Špačkovi, který měl před sebou odkrytou branku - 2:2.

Znovu jako před rokem došlo až na samostatné nájezdy. V penaltové loterii byli tentokráte úspěšnější čeští hráči. Jako jediný se prosadil hned v první sérii Ručinský. Na Vokouna si nepřišel žádný z pěti amerických střelců, ani v posledním pokusu loňský osud národního týmu Roach. Po dvou letech tak budou čeští hokejisté hrát na mistrovství světa semifinále.

Výsledky:

Česká republika - USA 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0), nájezdy 1:0 Branky a nahrávky: 42. Židlický (Výborný), 50. Špaček (A. Hemský, Prospal), rozhodující nájezd Ručinský - 10. Modano (Cole, Hauer), 26. Parrish (Parise, Hauer). Nájezdy neproměnili: Hlaváč, Jágr, Hemský - Knuble, Weight, Modano, Parrish, Roach. Rozhodčí: Matsuoka (Kan.) - Hämäläinen (Fin.), Karlsson (Švéd.). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 7700.

Česká republika: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Kubina, Špaček, Židlický, Fischer, F. Kaberle, Hejda - Jágr, Prospal, Martin Straka - P. Sýkora, Výborný, Hlaváč - Dvořák, Čajánek, Ručinský - A. Hemský, Vašíček, Varaďa. Trenéři: Vladimír Růžička, Radim Rulík, Ondřej Weissmann a Marian Jelínek. USA: DiPietro - Roach, Gill, A. Miller, Martin, Hauer, Leopold, Liles - Cole, Modano, Knuble - Parrish, Weight, York - Gionta, Stastny, Parise - Adams, Halpern, Hall. Trenéři: Peter Laviolette a John Tortorella.

Kanada - Slovensko 5:4 (2:2, 1:1, 2:1) Branky a nahrávky: 6. Heatley (Fisher), 17. Smyth (Heatley, Marleau), 25. Gagne (Nash), 49. Gagne (Nash, Thornton), 56. Thornton (Nash, Gagne) - 1. Gáborík (Pálffy), 9. Handzuš (Bartečko, Lašák), 35. Demitra (Štrbák, Višňovský), 44. Demitra (Marián Hossa). Rozhodčí: Andersson (Švéd.) - Fonselius (Fin.), Takula (Švéd.). Vyloučení: 7:8, navíc Vydarený (SR) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6000.

Švédsko - Švýcarsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0) Branky a nahrávky: 7. Kronwall (Zetterberg, Hedström), 25. D. Sedin (J. Jönsson, Kronwall) - 2. Plüss (Rüthemann, Streit). Rozhodčí: Minář (ČR) - Halecký (SR), Laschowski (Kan.). Vyloučení: 6:7, navíc Pahlsson (Švéd.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5500.

Rusko - Finsko 4:3 po sam. nájezdech (2:3, 1:0, 0:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 17. Ovečkin (Afinogenov, Rjazancev), 18. Gusev (Kovaljov), 32. Dacjuk - 8. Pakaslahti (Karalahti, Rita), 13. Hentunen, 19. Timonen (O. Jokinen, Peltonen). Nájezdy proměnili: Jašin, Dacjuk, Afinogenov - Hagman, N. Kapanen. Nájezdy neproměnili: Charitonov - Nummelin, Peltonen, O. Jokinen. Rozhodčí: Reiber (Švýc.) - Blümel (ČR), Doucette (Kan.). Vyloučení: 4:6, navíc Kovaljov (Rus.) 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 8000.

Vlastimil Vlášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme