Češi nestačili v závěru Karjala Cupu na Rusko

Čeští hokejisté nevyhráli Karjala Cup ani v letošním ročníku. Ve svém závěrečném utkání totiž prohráli v helsinské Hartwall aréně s Ruskem 3:6, a skončili třetí. O vítězi turnaje rozhodlo severské derby, ve kterém Finové porazili Švédy 5:2, a domácí turnaj opanovali už posedmé v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kovalčuk střílí gól Čechům na Karjala Cupu

Kovalčuk střílí gól Čechům na Karjala Cupu | Zdroj: ČTK

Český tým nastoupil oproti sobotnímu duelu se Švédskem v pozměněné sestavě. V brance se dočkal reprezentační premiéry Duba, do prvního útoku se zařadil k Balaštíkovi a Výbornému Olesz a čtvrtá řada hrála ve složení Irgl, Burger a Erat. Sporadicky se na ledě objevoval i třináctý útočník Hořava. Ruský kouč Jurzinov dal poprvé v turnaji příležitost gólmanu Jeremenkovi.

Brankář Dynama Moskva byl pro české hráče obrovskou překážkou. Rusové působili v úvodu unaveným dojmem a Češi si vytvářeli jednu šanci za druhou. Jeremenka nepřekonali Židlický, Hemský ani Erat. Při Ovečkinově trestu však sborná ukázala svou největší zbraň - rychlé brejky. Skugarev zahrozil po Kovalčukově přihrávce, na druhé straně Jeremenko zasáhl úspěšně po Dvořákově sólu. Při svém jediném střídání v úvodní části se ocitl před ruskou brankou Hořava, ale trefil se až Židlický v přesilové hře. Na ránu od modré čáry neměl Jeremenko nárok. Jenže za 37 vteřin odpověděl rovněž v početní převaze Skugarev a v 18. minutě po Kovalčukově nahrávce osamocený Simakov otočil stav. Přitom další šance měli Dvořák, Rosa i Olesz.

Druhá část měla podobný obrázek; český tým soupeře zatlačil, neprosazoval se v koncovce a Rusové z brejků trestali. V oslabení ještě Duba chytil Afinogenův nájezd, ale ve 29. minutě po Simakovově akci Kovalčuk dorážel do prázdné branky. Další ránu zasadil Čechům za devět minut opět Skugarev. Dvořák sice za 48 sekund prolomil střelecké trápení, ale Kajgorodov za další minutu ještě zvýšil vysokou efektivitu Rusů v koncovce.

Do závěrečné části vyměnil Svoboda v brance Dubu, ale ani změny ve složení útoků a stažení sestavy na tři formace již k obratu nevedlo. Při Hejdově vyloučení sice Svoboda odolal, ale jeho spoluhráči vzápětí nedokázali zužitkovat ani 46 sekund trvající početní převahu pěti proti třem. Jeremenka překonal až 112 sekund před koncem Burger, ale v power play potvrdil výsledek kanonýr Kovalčuk.

Česká republika - Rusko 3:6 (1:2, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Židlický (Výborný), 38. Dvořák (Rosa), 59. Burger (Hemský) - 14. Skugarev (Afinogenov), 18. Simakov (Kovalčuk), 29. Kovalčuk (Skugarev, Simakov), 38. Skugarev (Ovečkin), 39. Kajgorodov (Afinogenov), 60. Kovalčuk
Rozhodčí: Levonen - Lindroos, Kautto (všichni Fin.)
Vyloučení: 6:8. Využití: 1:1
Diváci: 3500

Finsko - Švédsko 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. Nummelin (Kallio), 18. Kallio (Peltonen, Viuhkola), 32. J. Jokinen (Peltonen, Kallio), 49. J. Jokinen (Berg, Peltonen), 60. J. Jokinen (Eloranta, Immonen) - 3. Zetterberg (Rhodin), 42. M. Tjärnqvist (Johansson, Tallinder).
Rozhodčí: Minář (ČR) - Hämäläinen, Kekäläinen (oba Fin.). Vyloučení: 8:9, navíc J. Ruutu - Bäckman oba 10 min. Využití: 1:2.
Diváci: 12.900.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme