Češi pokosili Tulipány, a jsou ve čtvrtfinále EURA

Čeští fotbalisté zvítězili ve druhém utkání na mistrovství Evropy nad Nizozemskem 3:2, i když prohrávali už o dvě branky a zajistili si postup do čtvrtfinále. Ve 23. minutě snížil Koller a dvacet minut před koncem vyrovnal svým druhým gólem na turnaji Baroš. Nizozemci dohrávali poslední čtvrthodinu bez vyloučeného Heitingy a v 88. minutě rozhodl o výhře českého týmu Šmicer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalový stadion

fotbalový stadion | Foto: Jan Rosenauer

Zápas začal pro Čechy smolně. Přestože se snažili pevně uchopit otěže zápasu, do sedla se dostal rychleji soupeř. Už po sedmdesáti vteřinách se přitom mohli radovat poprvé, protože Rosický dloubákem poslal do šance Kollera, který ale pálil z voleje nad. Slibně vypadal i Jankulovského průnik, jenže levý obránce už neměl dostatek sil z hranice šestnáctky vystřelit. Brzy toho čeští hráči hodně litovali. Trestný kop zatočil Robben z pravé strany na zadní tyč, kde měl osamocený Bouma dost času, aby hlavou poslal míč za Čechova záda. Gólem oslavil 26. narozeniny, které měl v úterý. Poprvé se ukázala špatná souhra pravé poloviny české obrany, v níž chyběl nemocný stoper Bolf.

Češi ani po brance neztratili touhu ovládnout hřiště přesnými kombinacemi přes střed, případně sklepávanými míči od Kollera. Jenže hráči v oranžovém jim udělovali v úvodu zápasu lekci z produktivity. Seedorf sice svůj trestný kop správně nezatočil, ale zanedlouho si španělští rozhodčí špatně vyložili pravidlo o mrtvém ofsajdu a zapomenutý Van Nistelrooij se trefil do zcela odkryté branky. Před nizozemským gól nepokryl Grygera zabíhajícího Robbena a to byl impulz pro trenéra Brücknera, aby připravil střídání. A rozhodl se k němu i přesto, že ve 23. minutě vybojoval Baroš pro Kollera v šestnáctce ideální pozici, aby snížil do prázdné branky.

Češi pak vsadili všechno na jednu kartu a hra vabank přinášela nádherný fotbalový zážitek. Hra se přelévala z jedné strany hřiště na druhou a oba týmy si vypracovávaly další šance. Tu největší českou měl ve 38. minutě Koller, který patičkou vystřelil a Stam jen se štěstím míč odvrátil na roh. Ale ani Nizozemci nepřestávali útočit a brankář Čech jen s údivem sledoval, jak Davids z dvaceti metrů nastřelil tyč. Ještě předtím se Van Nistelrooij možná oprávněně dožadoval penalty za svůj souboj v šestnáctce, ale nebyl vyslyšen.

Totální ofenziva vydržela Čechům i po přestávce, kdy už obrana hrála takřka výlučně pouze v tříčlenném seskupení, do kterého jen občas zabíhal Poborský s pohyblivým Robbenem. Už ve 47. minutě mohl Poborský dokázat, že myslí stále i na svou hlavní úlohu a pořádně při své dělovce protáhl Van der Sara. Se stejným výsledkem se vedlo i Nedvědově ráně po dalších pěti minutách. Diváci se bavili skvělým fotbalem, jen oba trenéři museli dělat všechno proto, aby ukočírovali své svěřence, kteří se nechávali strhávat oboustrannou ofenzivou. Velký souboj se odehrával i v hledišti, kde červená 'vlna' z Čech nenechávala své miláčky na holičkách.

A brzy se mohla radovat podruhé, protože čerstvý Heinz začal po svém příchodu na trávník okamžitě provětrávat soupeřovu obranu. V 64. minutě si udělal prostor na levé straně šestnáctky a vrátil míč před branku, kde Šmicer pálil přesně, ale Van der Sar byl u levé tyče včas. Český tlak začal po Heinzově příchodu nabírat na obrátkách a i Nizozemci více mysleli na zadní vrátka, protože jinak by kouč Advocaat nemohl stáhnout z trávníku k nevoli fanoušků výtečného Robbena. Mohutnou českou ofenzivu režírovali Rosický s Nedvědem, kteří stačili ještě bránit. A tým byl ve své snaze znovu úspěšný. V 71. minutě totiž Nedvědův oblouček sklepl Koller zpátky na Baroše a ten poslal míč nekompromisně do nizozemské sítě.

Češi vyhrávali i v hledišti, početní převaha 'oranjes' najednou uvadala a v rohu se skákalo při pokřiku "kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop". Nizozemci dobře věděli, že se jim komplikuje postupová cesta a znovu vsadili na sílu zálohy. Na trávník musel proto další obránce Rozehnal a český systém se vrátil k úvodnímu rozestavení. Pět minut před koncem už mohlo být rozhodnuto, jenže Nedvědova dělovka z třiceti metrů ještě skončila na břevnu. Ale česká vytrvalost strhnout výhru na svou stranu nekončila a dvě minuty před koncem se zrodila výhra, která bude mít v českých fotbalových dějinách významné místo. Heinzovu ránu dokázal Van der Sar jen vyrazit k Poborskému, který našel před prázdnou brankou Šmicra a ten zařídil postup.

Nizozemsko - ČR 2:3 (2:1)

Branky: 4. Bouma, 19. Van Nistelrooij - 23. Koller, 71. Baroš, 88. Šmicer.
Rozhodčí: Mejuto González - Martínez Samaniego, Guerrero Alonso (všichni Šp.).
ŽK: Seedorf, Heitinga - Galásek. ČK: 75. Heitinga.
Diváci: 30.000 (vyprodáno).

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme