Češi porazili na šampionátu i Spojené státy

Vítězné tažení českých hokejistů na mistrovství světa v Moskvě nezastavili ani Američané, ale mnoho nechybělo. V závěrečném vystoupení v základní skupině B porazili tým USA 4:3 a první část turnaje tak vyhráli bez ztráty bodu. Dramatický zápas rozhodl 68 vteřin před koncem Jaroslav Bednář. Český tým díky tomu jde do osmifinálové fáze turnaje s plným počtem šesti bodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko - USA

Česko - USA | Zdroj: ČTK

Češi se hned v úvodu museli bránit ve dvojnásobném oslabení, ale úvodní gól padl až v 17. minutě do americké sítě. Při přesilovce našel Výborný Hlinku a ten dokonalou přihrávkou před prázdnou branku vyzval ke skórování Čáslavu.

Urputný boj pokračoval i ve druhé třetině a Američané se dočkali vyrovnání. Na trestné lavici seděl Platil a Suterova tvrdá střela od modré skončila za brankovou čárou, i když s velkým štěstím. Obránce Nashvillu totiž trefil tyč, od které se puk odrazil do Čechmánkových zad a teprve pak zamířil do branky.

Jednobrankový náskok ještě do přestávky vrátil českému týmu přesnou střelou Irgl. Když v polovině třetí třetiny využili Marek se zakončujícím Tenkrátem chybu Američanů v rozehrávce, zdálo se být rozhodnuto. Ale šest minut před koncem snížil LaRose a o necelé dvě minuty později vyrovnal Hutchinson na 3:3.

Na prodloužení však nedošlo, neboť v předposlední minutě základní hrací doby připravil Marek rozhodující gól pro Bednáře. Puk se od Kesselovy hokejky odrazil do sítě a český tým tak v Moskvě udržel neporazitelnost.

V osmifinále čeká české mužstvo první utkání ve čtvrtek, kdy v Mytišči nastoupí proti lepšímu ze středečního duelu Norsko - Německo. Dalšími soupeři týmu trenéra Hadamczika pak budou Slováci a Kanaďané.

Suverénní zůstali také domácí Rusové, kteří porazili Finsko 5:4 a vyhráli skupinu D. Do osmifinále turnaje postoupily i celky Běloruska a Dánska. Bělorusové porazili Rakousko 5:2, Dánové poslali do bojů o udržení mezi elitou Ukrajinu, kterou porazili 4:3.

Výsledky - skupina B:

Česká republika - USA 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 17. Čáslava (J. Hlinka, Výborný), 35. Irgl (Plekanec, Olesz), 48. Tenkrát (Marek), 59. Bednář (Marek) - 25. R. Suter (Stempniak, Kessel), 54. LaRose (Ballard), 56. Hutchinson (R. Suter, Kessel). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Fonselius (Fin.), Karlberg (Švéd.). Vyloučení: 11:8, navíc Šmíd - Stempniak oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6100.

Bělorusko - Rakousko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Glebov (Ugarov), 18. Dudik, 28. Ugarov (Antoněnko, Zadělenov), 34. Antoněnko (Zadělenov, Kostjučenov), 55. Kulakov (Kurilin) - 19. A. Lakos (Setzinger), 25. A. Lakos. Rozhodčí: Ronn (Fin.) - Jakobsen (Dán.), Mášik (SR). Vyloučení: 4:9. Využití: 3:2. Diváci: 4700.

Skupina D:

Finsko - Rusko 4:5 (1:2, 0:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. T. Ruutu (Kapanen, Mäntylä), 44. Hentunen (Kapanen, Kukkonen), 49. Lehtinen (Peltonen, Nummelin), 55. Nummelin (T. Ruutu) - 7. Kuljomin (Jemelin, Něprjajev), 18. Zaripov (Zinovjev, Morozov), 24. Gončar (Markov, Kovalčuk), 27. Morozov (Zinovjev, Zaripov), 53. Sčastlivyj (Grebeškov). Rozhodčí: Pellerin (Kan.) - Feola (USA), Losier (Kan.). Vyloučení: 4:5, navíc Berg 10 min., J. Ruutu 5 min. a do konce utkání - Proškin 10 min. Využití: 3:3. Diváci: 12.000. Dánsko - Ukrajina 4:3 (3:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Starkov (F. Nielsen, Regin), 11. R. Pander (Regin), 14. K. Staal (R. Pander, Regin), 31. K. Staal (Damgaard, Green) - 8. Matěruchin (Šafarenko), 14. Matvijčuk (Bobrovnikov), 53. Salnikov (Oleckij, Zavalňuk). Rozhodčí: Reiber (Kan.) - Wehrli (Švýc.), Zatta (It.). Vyloučení: 6:6, navíc Christensen 10 min. - Zavalňuk 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6720.

Ondřej Prokop Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme