Češi poslední na Karjale i v EHT

Česká hokejová reprezentace obsadila na turnaji Karjala poslední čtvrtou příčku. S Ruskem prohráli svěřenci Aloise Hadamczika v Helsinkách 3:5, v závěrečném utkání pak Finsko porazilo Švédsko 2:1 a poosmé v řadě celý turnaj vyhrálo. V pořadí Euro Hockey Tour pětibodoví naši klesli na poslední čtvrtou příčku, po dvou turnajích vedou Švédové se čtrnácti body.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSLH

ČSLH

Po sobotním utkání s Finskem se zařadili na marodku k Pletkovi i bek Kolařík a centr Burger a kouč Alois Hadamczik tak musel vítěznou sestavu proti Rusku změnit. Tým doplnil útočník Kohn, který se zařadil do první formace k Tenkrátovi a Brošovi, kapitán Hlinka se posunul do středu druhého útoku místo Burgra. V brance se objevil Pinc, který chytal od druhé třetiny sobotního duelu místo otřeseného Hniličky.

Českému týmu nevyšla úvodní třetina. Úvod zápasu byl z obou stran opatrný. V 7. minutě šel na trestnou lavici Ptáček, ale první velkou šanci si vytvořili Češi. V oslabení ujel Hořava, ale dorážel na něj bek Koroljov a nejlepší kanonýr švédské Elitserien zamířil vedle. Rusové sice početní výhodu nevyužili, ale deset sekund po návratu karlovarského beka na led získali vedení. Morozovova střela se odrazila od zadního plexiskla před branku, kde se nejlépe zorientoval Jemelejev. Potom vypálil Kohn, ale Sokolov byl na místě a černá česká čtyřminutovka pokračovala. Michnov v 12. minutě vyjel zpoza branky a našel volného Taratuchina. Po dalším zaváhání české obrany skóroval pohodlně za 45 vteřin i Mozjakin a Hadamczikův výběr prohrával už 0:3.

Kouč Hadamczik reagoval oddechovým časem. Český tým pak měl dvakrát výhodu přesilové hry, a i když se mu v nich dlouho nedařilo brankáře Sokolova ohrozit, v 19. minutě snížil. Hořava přihrál na modrou čáru a Kántor poslal ranou z voleje puk do branky. Další početní výhodu na přelomu třetin už Češi nevyužili.

V první desetiminutovce druhé části byla aktivní především první česká formace a čtyřikrát nebezpečně střílel Tenkrát. V 29. minutě mohli zvýšit Rusové, ale po přečíslení se Pinc vyznamenal proti osamocenému Simakovovi a Gladskich poslal puk mimo. Český tým měl sice herně navrch, ale znovu inkasoval: v 38. minutě zamířil přesně z prostoru mezi kruhy Michnov. Naději do závěrečné části dala zemi úřadujících mistrů světa Tenkrátova rychlá odpověď.

Na začátku závěrečného dějství česká reprezentace přečkala oslabení, ale v 47. minutě opět inkasoval Pinc, když se od modré čáry trefil přesně k levé tyči obránce Žukov. Necelých deset minut před koncem se po Tenkrátově přihrávce zapsal poprvé v národním týmu mezi střelce Kohn. Po Hejdově brejku se Češi dožadovali odpískání faulu, ale finský sudí Rönn nevylučoval.

Na trestnou lavici šel naopak vzápětí Tenkrát. Oslabení Češi přestáli, dvakrát pak zahrozila opět první formace, ale gólu se nedočkal Hadamczikův tým ani v přesilovce. V závěru byl navíc ještě vyloučen Hubáček. I tak měl český tým šanci, ale Tenkrát v oslabení Sokolova nepřekonal.

Česká republika - Rusko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Kántor (Hořava), 39. Tenkrát (Kohn, Broš), 51. Kohn (Tenkrát) - 9. Jemelejev (Morozov), 12. Taratuchin (Michnov), 13. Mozjakin, 38. Michnov (Antipov), 47. Žukov (Semin, Jemelejev).
Rozhodčí: Rönn - Kekäläinen, Kautto (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0.
Diváci: 3000.

Finskému týmu, který v prvním díle EHT v Liberci skončil bez jediného vítězství poslední, se podařil vstup do derby se Švédy. V první třetině se domácí reprezentanti ujali vedení 2:0, když potrestali fauly Davida Petraska a Josefa Boumedienna. Švédové v polovině zápasu snížili zásluhou Fredrika Emwalla, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Domácí hráči, podporovaní více než 10.000 diváků v Hartwall Areně, uhájili své vedení i v sérii oslabení ve třetí dvacetiminutovce. Pět vteřin přitom hráli ve třech proti pěti, při závěrečné power play Švédska poté 71 vteřin ve čtyřech proti šesti. Brankář Fredrik Norrena, který byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání, však již podruhé neinkasoval.

Finsko - Švédsko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Hahl (Pärssinen, Kukkonen), 15. Salmelainen (Hauhtonen, Kuhta) - 30. Emwall.
Rozhodčí: Karabanov (Rus.) - Hämäläinen, Fonselius (oba Fin.). Vyloučení: 8:6, navíc Boumedienne (Švéd.) 10 min. Využití: 2:0.
Diváci: 10.788.

Tři celky tak v helsinském turnaji získaly po pěti bodech a o pořadí Finska, Švédska a Ruska tak rozhodla minitabulka, z které vyšli nejlépe domácí hráči. Karjale tak kralují již od roku 1998. Česko naopak stále čeká na svůj premiérový triumf na této akci. Švédsko zároveň dnes poprvé v letošní Tour nebodovalo, Finové si připsali první tříbodové vítězství. Seriál EHT bude pokračovat prosincovým turnajem Rosno v Moskvě, český tým se ale na úvod utká v Praze s Finskem.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme