Češi rozstříleli na úvod šampionátu Dány

Výběr Vladimíra Růžičky zdolal ve svém úvodním střetnutí na mistrovství světa ve Švýcarsku Dánsko 5:0. Hlavní podíl měl na výsledku první útok, který se prosadil hned třikrát. Češi jsou tak ve skupině D na děleném prvním místě spolu s Finskem, které přehrálo stejným rozdílem Norsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS v hokeji 2009 Švýcarsko

MS v hokeji 2009 Švýcarsko | Foto: IIHF.com

S vervou ale bez přesnosti vstoupil český celek do první třetiny. Úporná obrana dánského celku nešla národnímu výběru kvůli nepřesným přihrávkám překonat. K úvodní brance tak muselo českému celku pomoci štěstí. Hlinkovi se nepovedl blafák, puk mu sklouzl z hole a mezi nohama Galbraitha doklouzal do branky. Na klidu českého celku to ale nepřidalo, častá hra v oslabení pomáhala Dánsku k nepříjemným přesilovkám, kdy se musel vyznamenat brankář Štěpánek.

Teprve od druhé části se hrál hokej na světové úrovni. Mnohem rychlejší hra otevírala mezery v dánské obraně, ale pokusy Irgla a Blaťáka skončili na gólmanu soupeře. Silnou zbraní Čechů se tak staly přesilovky - tu první využil dorážkou do odkryté branky Marek. Další využití početních výhod se zhostila první přesilovková řada - nejprve doklepl Hemského přihrávku zpoza branky Čajánek a vzápětí předvedli nejkrásnější akci zápasu Jágr s Hemským. Hráč s 68 na zádech poslal vzduchem centr před branku, kde ho do sítě uklidil baseballovým způsobem právě Hemský. Mimo výhod jednoho hráče v poli se ale český tým neprosazoval.

Čtyřgólový rozdíl českému celku stačil a v poslední části se do útoku moc nehrnul. Přesto se puk ještě jednou dostal za Galbraithova záda - výhodu 5 na 3 využil Jágr. Národní tým tak využil přesně polovinu vše přesilových her, sám naopak ani jednou neinkasoval díky brankáři Jakubu Štěpánkovi. Ten byl nakonec vyhlášen mužem zápasu. Další utkání čeká český celek v pondělí proti Norsku.

Česká republika - Dánsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Hlinka (Klepiš), 32. Marek (Rolinek, Rachůnek), 36. Čajánek (Hemský, Jágr), 38. Hemský (Jágr, Čajánek), 51. Jágr (Čajánek). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Zalaski (Kan.) - Bouguin (Fr.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 7:8. Využití: 4:0. Diváci: 4342.

Česko: Štěpánek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Němec, Polák, Blaťák, Barinka - Jágr, Hemský, Čajánek - Kotalík, Marek, Rolinek - Irgl, Hlinka, Klepiš - Červenka, Plekanec, Olesz. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Dánsko: Galbraith - Larsen, Hersby, Damgaard, Mads Bech Christensen, Mads Boedker, Pedersen - Hardt, Regin, Stall - Degn, Green, Mikkel Boedker - Mads Christensen, Madsen, Jakobsen - Sundberg, Dresler, Lykkeskov. Trenéři: Per Bäckman a Stefan Lunner.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme