Češi se o mistrovství Evropy utkají s Němci, Slováky a Iry

Česká fotbalová reprezentace nebude mít cestu na mistrovství Evropy v roce 2008, které společně uspořádá Rakousko se Švýcarskem, vůbec jednoduchou. Dnešní los v Kongresovém paláci ve švýcarském Montreux poslal Čechy do skupiny D, kde postupně narazí na národní výběry Německa, Slovenska, Irska, Walesu, Kypru a San Marina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČMFS

ČMFS

Losování se ujaly fotbalové celebrity obou pořadatelských zemí evropského šampionátu - Rakušan Andreas Herzog a Švýcar Stéphane Chapuisat. Právě druhý jmenovaný vytáhl z prvního koše míček s nápisem "Czech Republic". Hned bylo jasné, že skupina D nebude pro Čechy tréninková. České a slovenské fotbalisty čeká federální souboj podruhé od samostatnosti obou zemí. V kvalifikační skupině narazili Češi na své východní sousedy pouze v roce 1997 v rámci neúspěšného snažení za mistrovstvím světa ve Francii. V prvním duelu na bratislavském Tehelném poli Slovensko zvítězilo 2:1, odveta, která českou pouť kvalifikací uzavírala, dopadla lépe pro naše barvy - 3:0.

Nejtěžším protivníkem bude naopak reprezentace země, která s naší republikou sousedí na západě. Němci se zatím samozřejmě nejvíc upínají k červnovému MS, které hostí, ale dostat se na evropský šampionát, je pro ně tradičně povinností. Vždyť Němci na vrcholné evropské akci nechyběli od roku 1972 a třikrát dokázali celý turnaj vyhrát. Konkrétně v letech 1972, 1980 a 1996, což je řadí na post nejúspěšnější evropské fotbalové mocnosti. Také okamžité ohlasy po losu hovořily o Němcích a Češích jako největších favoritech na postup.

Těžké souboje se dají očekávat také s irskou reprezentací a Wales o sobě dal v posledních letech také vědět, že fotbal hrát umí. I když se Irům daří spíše probojovat na mistrovství světa než na kontinentální šampionát, houževnatý a technický tým dokáže notně potrápit silné soupeře. O tom se přesvědčili například už Francouzi, Italové a během posledních dvou let také Portugalsko, Chorvatsko a Nizozemsko. V kvalifikaci na ME 2004 se však museli Irové sklonit před Švýcary a Rusy. Waleský fotbal je ve světě znám především díky Ryanu Giggsovi, hvězdě Manchesteru United, ale v posledních letech jdou Walešané výkonnostně nahoru. Nejblíže postupu mezi evropskou elitu byl Wales před třemi lety. Tehdy v barážovém dvojzápase nejdříve s Ruskemv vybojoval cennou remízu 0:0 v Moskvě, v domácí odvetě ale Walešané podlehli 0:1. Dá se s jistotou tvrdit, že pouze Kypr a San Marino by d bojů o postup promluvit rozhodně neměly.

Kvalifikace začne na podzim a z každé skupiny postoupí na závěrečný turnaj do Rakouska a Švýcarska dva týmy. O pořadí zápasů rozhodne schůzka zástupců jednotlivých svazů.

Složení skupin

Skupina A: Portugalsko, Polsko, Srbsko a Černá Hora, Belgie, Finsko, Arménie, Kazachstán, Ázerbájdžán.

Skupina B: Francie, Itálie, Ukrajina, Skotsko, Litva, Gruzie, Faerské ostrovy.

Skupina C: Řecko, Turecko, Norsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Moldavsko, Malta.

Skupina D: Česká republika, Německo, Slovensko, Irsko, Wales, Kypr, San Marino.

Skupina E: Anglie, Chorvatsko, Rusko, Izrael, Estonsko, Makedonie, Andorra.

Skupina F: Švédsko, Španělsko, Dánsko, Lotyšsko, Island, Severní Irsko, Lichtenštejnsko.

Skupina G: Nizozemsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Albánie, Bělorusko, Lucembursko.

Jiří Kalemba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme