Češi si pohráli s Běloruskem, a ve čtvrtek je čekají USA

Česká hokejová reprezentace zvládla na jedničku poslední vystoupení v osmifinálové skupině mistrovství světa. Ve Vídni naši porazili Bělorusko jasně 5:1, a ve čtvrtečním čtvrtfinále se utkají se třetím týmem skupiny F, tedy Spojenými státy. Rozhodl o tom také druhý večerní zápas, ve kterém Švédsko přestřílelo Lotyše 9:1. Pokus o odplatu za loňské vyřazení ve čtvrtfinále světového šampionátu v Praze se odehraje ve čtvrtek na vídeňském ledu od 16:15. Ve Vídni se bude hrát od 20:15 také duel Rusko - Finsko. Dvojice v Innsbrucku tvoří Kanada se Slovenskem (16:15) a Švédsko se Švýcarskem (20:15).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi na MS

Češi na MS | Zdroj: ČTK

V utkání proti Bělorusku byli svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky aktivní od úvodního buly a šli za svým cílem v podobě zisku dvou bodů, což jim zaručovalo setrvání ve Vídni. Otevřít skóre mohli v páté minutě Sýkora a Výborný, na brankáře Šabanova ale nevyzráli. Běloruský gólman, který poprvé na turnaji dostal přednost před Mezinem, uhájil čisté konto i při první české početní výhodě. Poradil si s opakovanými Hejdovými pokusy ve 13. minutě a následnými šancemi Prospala a Kubiny. Přesto v první třetině inkasoval. Ručinského přihrávku proměnil ve vedoucí gól Čajánek. Zatímco Šabanov si na nedostatek práce nemohl stěžovat, jeho protějšek Vokoun se v brance nudil. V první třetině mu statistici napočítali pouze čtyři zákroky. A Podobně to vypadalo i ve druhé dvacetiminutovce. Bělorusové si nevytvořili tlak ani v početní výhodě. Druhý gól mohli přidat Ručinský či Dvořák, podařilo se to ale až Hlaváčovi. Sparťanskému útočníkovi pomohl k premiérové trefě na turnaji Výborný, který zachytil soupeřovu rozehrávku.

Ve 32. minutě se do první velké šance dostalo Bělorusko, osamocený Baško však nedokázal puk správně trefit. Mnohem lépe si vedl na druhé straně Jágr, jenž po rychlém přečíslení nedal Šabanovovi šanci zasáhnout. Až poté se dočkal i soupeř. Za Vokounova záda prošla tečovaná střela Kolcova a český tým poprvé na turnaji kapituloval při hře v plném počtu hráčů. Růžičkova družina mohla získat tříbrankové vedení rychle zpět, ale Vašíčkův gól kanadský sudí Matsuoka neuznal, neboť slávistický útočník usměrnil puk za brankovou čáru bruslí. Pohodu českého týmu to ale nijak nenarušilo. Varaďa, Šlégr ani Prospal v šancích neuspěli, Sýkorův pokus skončil jen na tyči. Skóre se změnilo až ve 47. minutě, kdy Jágrovu přihrávku využil ke vstřelení čtvrté branky Martin Straka. Střelecký účet zápasu uzavřel Varaďa, jenž se dočkal premiérově trefy na šampionátu.

Česká republika - Bělorusko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Čajánek (Ručinský, Židlický), 27. Hlaváč (Výborný), 33. Jágr (Prospal, T. Kaberle), 47. Martin Straka (Jágr, T. Kaberle), 50. Varaďa (Vrbata, Vašíček) - 38. Kolcov (Cypljakov).
Rozhodčí: Matsuoka (Kan.) - Lešňjak (Slovin.), Popovic (Švýc.).
Vyloučení: 4:3. Bez využití.
Diváci: 5900.

Sestavy:

Česká republika: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Kubina, Špaček, Židlický, Fischer, F. Kaberle, Hejda - Jágr, Prospal, Martin Straka - P. Sýkora, Výborný, Hlaváč - Dvořák, Čajánek, Ručinský - Vrbata, Vašíček, Varaďa. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek.

Bělorusko: Šabanov - Baško, Makrickij, Rjadinskij, Svito, Mikulčik, Kopat, Žurik - Kolcov, Grabovskij, Cypljakov - Zadělenov, Skabelka, Kosticyn - Ugarov, Krutinov, Meleško - Michaljov, Strachov, Dudik. Trenér: Glen Hanlon.

Další výsledky:

Slovensko - Kazachstán 3:1
(1:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Šatan (Stümpel, Štrbák), 24. Pálffy (Šatan, Višňovský), 43. Handzuš (Zedník) - 10. Ogorodnikov (Troščinskij, Pčeljakov). Rozhodčí: Looker (USA) - Blümel (ČR), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 6:10. Využití: 2:1. Diváci: 6500.

Ukrajina - Kanada 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Srjubko (Savenko, Bobrovnikov) - 7. Morrison (Heatley, Doan), 50. Nash (Jovanovski, Thornton). Rozhodčí: Šindler (ČR) - Feola (USA), Takula (Švéd.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. Diváci: 1500.

Švédsko - Lotyšsko 9:1 (3:0, 2:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 1. Kronwall (Pahlsson, Alfredsson), 15. Alfredsson, 20. Bäckman (Alfredsson, Hedström), 22. Rhodin (Zetterberg, Alfredsson), 37. M. Johansson (Zetterberg, Samuelsson), 41. J. Jönsson (M. Johansson), 47. J. Jönsson (Nordström, Höglund), 48. Nordström (Höglund), 53. Höglund - 51. Ziedinš (Redlihs, Galvinš). Rozhodčí: Schütz (Něm.) - Halecký (SR), Laschowski (Kan.). Vyloučení: 7:8. Využití: 4:0. Diváci: 3000.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme