Češi úvodní test pod novým koučem zvládli. Belgii porazili 3:1

Českým fotbalistům se vydařila premiéra pod novým trenérem Ivanem Haškem. V Teplicích porazili v přípravném utkání Belgii 3:1 a před kvalifikací na Slovensku předvedli solidní výkon.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští fotbalisté zdraví po zápase  fanoušky

čeští fotbalisté zdraví po zápase fanoušky | Zdroj: ČTK

Od nového šéfa fotbalového svazu a trenéra národního týmu v jedné osobě Ivana Haška čeká fotbalová veřejnost téměř zázraky. Tím největším zázrakem by pak byl postup na světový šampionát do Jihoafrické republiky. Prvním ostrým testem před klíčovým zápasem na Slovensku byla příprava s Belgií.

Hráči se před zápasem nechali slyšet, že každé utkání je teď třeba brát jako finále a nic než výhra neexistuje. První minuty duelu s Belgií tomu ale příliš nenasvědčovaly. Trenér Hašek trochu zamíchal sestavou a překvapila především stoperská dvojice Hubník - Sivok. V základu se objevil také hannoverský Jiří Štajner, po dlouhých letech v ideální jedenáctce naopak chyběl Jankulovski.

Změny v obranné řadě si zpočátku vyžádaly svou daň v podobě nesehranosti a nepřesností. Už v první minutě vyděsil 13 000 diváků na teplických Stínadlech svou minelou Hubník, Belgičané ale svou šanci ještě nevyužili. Diváci byli z rozpačitého výkonu české reprezentace trochu zaskočení a místy se začal ozývat i pískot.

Důvod k němu tribuny dostaly ve 12. minutě, kdy sérii drobných chyb defenzívy potrestal ranou z 23 metrů Vertonghen. Gól jako by český tým probudil. Svěřenci Ivana Haška zaktivnili napadání a odměnou jim byla vyrovnávací trefa Romana Hubníka, který se v reprezentačním dresu trefil poprvé v kariéře. Jaroslav Plašil zatáhl míč po pravé straně a po faulu soupeře sám rozehrál přímý kop. Gólman Stijnen ho vyrazil pouze před sebe a sparťanský stoper už balón uklízel do prázdné branky.

Aktivita Čechů nepolevila ani po vyrovnání. Gól ale přišel až pět minut před koncem poločasu. To Jan Polák vypálil z hranice šestnáctky do tyče, při boji o odražený míč srazil Van Buyten Svěrkoše a rozhodčí nařídil pokutový kop. S ním si s přehledem poradil Milan Baroš a připsal si tak už svou 30. trefu v reprezentačním dresu.

Do druhého poločasu vyběhly pozměněné jedenáctky, což se projevilo na souhře obou celků. Z řady nepřesností těžili především domácí. Své šance ale neproměnil Svěrkoš ani dvakrát střídající Pudil. Nejhezčí akci druhého poločasu měl na svědomí v 62. minutě Kadlec, který se po rohu opřed do míče nůžkami, přehodil gólmana a radost mu zmařil až zaskakující útočník Dembelé, který o břevno se štěstím uklidil míč do bezpečí.

Češi se ale nakonec pojistky dočkali. V 79. minutě po další standardní situaci prolétl míč podél brankové čáry až k nekrytému Rozehnalovi, který tak v klidu vstřelil svůj premiérový gól v reprezentaci.

Diváci na zaplněných Stínadlech tak viděli povedený výkon českého týmu pod novým trenérem Haškem. Skutečnou prověrkou pro něj ale bude až zářijový klíčový duel na Slovensku, který hodně napoví o postupových šancích směrem ke světovému šampionátu v Jihoafrické republice.

Česká republika - Belgie 3:1 (2:1) Branky: 27. Hubník, 41. Baroš z pen., 79. Rozehnal - 12. Vertonghen. Rozhodčí: Sippel - Wezel, Scheppe. ŽK: Štajner, Pudil - Vertonghen. Diváci: 13.890.

Sestavy: ČR: Čech - Grygera (46. Pospěch), Sivok, Hubník (46. Rozehnal), Kadlec - Štajner (88. Šimůnek), Jarolím (46. Jankulovski), Polák, Plašil - Svěrkoš (66. Necid), Baroš (46. Pudil). Trenér: Hašek.

Belgie: Stijnen - Vanden Borre, Van Buyten, Vermaelen (46. Simmons), Van Damme - Dembele, Defour, Vertonghen (86. Alderweireld), Hazard (67. Mirallas) - Fellaini (46. Mpenza), De Sutter (46. Sonck). Trenér: Vercauteren.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme