Češi začali olympijský turnaj vítězstvím

Čeští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje zápasem s Německem. Po první třetině sice prohrávali 0:1, ale pak dvěma brankami Tomáše Keberleho zápas otočili. Češi už nedali soupeři prostor k vyrovnání hry či skóre a sami ve třetí třetině přidali dva góly a zvítězili 4:1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Česká republika-Německo na ZOH v Turíně

Utkání Česká republika-Německo na ZOH v Turíně | Foto: Roman Růžička

Úvodní tlak českého týmu branku nepřinesl, ačkoliv během první třetiny nastřelili dvě tyče. Větší počet vyloučených na české straně dal šanci Němcům dostat se do zápasu. V 10. minutě si při jednom ze zákroků poranil sval Dominik Hašek a v brance ho do konce zápasu vystřídal Tomáš Vokoun. Hašek hned odešel do kabiny, ale na střídačku se brzy vrátil.

"Ucítil jsem prudkou bolest mezi nohama, nemohl jsem pokračovat, vůbec to nešlo," řekl bezprostředně po zápase Hašek novinářům. Podle Haška jde o svalové zranění. "Je příliš brzo na nějakou diagnózu, to je na doktorech. Kdybych se ale takhle cítil dál, tak bych klukům nemohl pomoct," prohlásil.

Vokoun čelil několika nebezpečným střelám, které na něj Němci vyslali v početní výhodě. Dvakrát za sebou byl vyloučen Jaromír Jágr, při jeho druhém trestu tečoval Tino Boos střelu Sulzera a Němci vyhráli první třetinu 1:0.

Hašek už se při nástupu do druhé třetiny mezi hráči neobjevil, místo něj se na střídačku, jako náhradní brankář postavil Milan Hnilička. Český tým dohrával přesilovou hru z konce první třetiny. Vokoun přes celé kluziště viděl Pavla Kubinu, který lehkou tečí přenechal kotouč Tomáši Kaberlemu, ten v úniku našel přesně skulinku mezi betony Olafa Kölziga a vyrovnal na 1:1.

Český tým se střelecky probudil a znovu se tlačil před německého gólmana. Češi se ujali vedení ve 24. minutě, v přesilové hře se po nahrávce Martina Straky trefil znovu Tomáš Kaberle. I nadále pak určovali tempo zápasu čeští hokejisté. Němci v čas přistupovali k českým hokejistům, většinu času se bránili a vyčkávali na rychlé protiútoky.

Ve třetí třetině se dlouho zdálo, že v utkání už další branka nepadne. V 50. minutě byl faulován pronikající Petr Čajánek a rozhodčí nařídil trestný nájezd. Exekutorem se stal Milan Hejduk, ale jeho střela mířila jen do zadního mantinelu. Češi definitivně rozhodli o svém vítězství v 58. minutě. Jágr vypáli z kruhu, jeho střelu Kölzig vyrazil, ale od Sashy Goce se puk odrazil za záda německého brankáře.

Soupeř ještě v závěrečné power play zkoušel něco udělat s výsledkem, ale německým obráncům utekl puk, pro ten si dojel David Výborný a stanovil konečný stav zápasu na 4:1 pro český výběr.

Zápas nedohrál Patrik Eliáš, který ze hry odstoupil v průběhu třetí třetiny. "V první třetině dostal krosček, ve druhé při střelbě pocítil opět bolest. Pro jistotu půjde na rentgen a uvidíme," řekl lékař týmu Zdeněk Ziegelbauer.

Útočníci Olli Jokinen a Teemu Selänne se velkou měrou postarali o vysoké vítězství Finska 5:0 nad Švýcarskem při vstupu do olympijského turnaje v Turíně. Oba zaznamenali dvě branky a jednu asistenci.

Hokejisté Kanady načali své snažení o obhajobu olympijského zlata na hrách v Turíně výhrou nad domácím outsiderem Itálií 7:2. Definitivně si tým Pata Quinna zajistil náskok ve druhé třetině, kdy po italském gólu na 1:1 skóroval pětkrát za sebou. Kanada nakonec přehrála Itálii 7:2.

Výsledky skupiny A:

Česká republika - Německo 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. T. Kaberle (Kubina, Vokoun), 24. T. Kaberle (Straka, Jágr), 58. Jágr, 60. Výborný - 20. Boos (Sulzer). Rozhodčí: Marouelli (Kan.) - Redding, Sericolo (oba USA).Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Diváci: 6463.

Česká republika: Hašek (10. Vokoun) - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Kuba, F. Kaberle, Malík - Jágr, Lang, Straka - Hejduk, Prospal, Ručinský - Hemský, Výborný, Eliáš - Erat, Čajánek, Bulis - Olesz. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík

Německo: Kölzig - S. Goc, Leask, Schubert, Ehrhoff, Schauer, Seidenberg, Sulzer, Renz - Fical, Barta, Felski - Busch, M. Goc, T. Martinec - Kathan, Ustorf, Kreutzer - Lewandowski, Boos, Furchner. Trenéři: Uwe Krupp, Klaus Merk a Ernst Höfner

Švýcarsko - Finsko 0:5 (0:1, 0:4, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. O. Jokinen (Peltonen), 24. Numminen (Selänne, Lehtinen), 29. O. Jokinen (Peltonen, J. Jokinen), 34. Selänne (S. Koivu), 40. Selänne (Lehtinen, O. Jokinen). Rozhodčí: Van Massenhover (Kan.) - Karlsson (Švéd.), Nelson (USA). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:0. Diváci: 2960.

Švýcarsko: Gerber (41. Aebischer) - Forster, Seger, Vauclair, Hirschi, Blindenbacher, Bezina, Streit, Keller - Rüthemann, Ziegler, Paterlini - Conne, Jenni, Fischer - Wichser, Jeannin, Lemm - Dela Rossa, Plüss, Di Pietro. Trenér: Ralph Krueger.

Finsko: Niitymäki - Timonen, Numminen, Salo, Nummelin, Berg, Lydman, Niemi - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen - Laaksonen, N. Kapanen, Hentunen - Ruutu, M. Koivu, Nieminen. Trenér: Erkka Westerlund

Itálie - Kanada 2:7 (0:1, 2:5, 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Scandella (Cirone), 39. Parco (Tuzzolino) - 6. Iginla (Bertuzzi, Sakic), 22. Heatley (St. Louis, Lecavalier), 26. Doan (Pronger), 27. Iginla (Sakic), 34. St. Louis (Heatley, Lecavalier), 35. Richards (Doan, Bertuzzi), 44. Thornton (Gagne). Rozhodčí: Andersson (Švéd.) - Halecký (SR), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 10:6. Využití: 1:3. Diváci: 8575.

Itálie: Muzzatti - Strazzabosco, Ramoser, Helfer, Nardella, Trevisani, Signoretti, Borgatello - Scandella, Cirone, Margoni - Busillo, Chitarroni, Tuzzolino - De Bettin, Parco, Iob - Zisser, De Toni, Topatigh - Ansoldi. Trenér: Michael Goulet

Kanada: Brodeur - Blake, Redden, Bouwmeester, Regehr, McCabe, Foote, Pronger - Bertuzzi, Richards, Smyth - Nash, Thornton, Gagne - St. Louis, Lecavalier, Heatley - Iginla, Sakic, Draper - Doan. Trenér: Pat Quinn

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme