Češi zdolali Nizozemsko 3:1 a pojedou na mistrovství Evropy

Celkem čtyři reprezentační výběry si zajistily účast na fotbalovém EURU 2004. Trio Francie, Švédsko a Bulharsko doplnila také reprezentace České republiky. O tom, že naši nebudou na šampionátu chybět, rozhodlo kvalifikační vítězství 3:1 nad Nizozemskem. O výhru našich se v první půli postaral Koller z penalty a Poborský chytrým lobem. Soupeř po změně stran snížil, ale v poslední minutě pojistil české vítězství Baroš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller

Jan Koller | Foto: Michal Krumphanzl

Důležitý okamžik zápasu přišel ve 13. minutě. Davids po dvou ostrých faulech na Rosického a klubového spoluhráče Nedvěda vyfasoval žlutou kartu a poprvé zvedl vzteklého trenéra Advocaata z lavičky. A těžší chvíle opory Juventusu Turín měly ještě přijít: o tři minuty později totiž postrčil Poborského v šestnáctce a po druhé žluté kartě odkráčel do šaten. Navíc zavinil penaltu, kterou s neuvěřitelnou jistotou proměnil Koller a zaplněná Letná poprvé vybuchla. Nebylo to však zdaleka naposledy. Pak se sice na dvacet minut Češi takticky stáhli na svou polovinu a čekali na chybu Nizozemců, ale ti jen marně hledali skulinku v české defenzivě. Na nic jiného, než na ostrý pokus Cocua z deseti metrů, který jistě lapil brankář Čech, se nezmohli. A než se odehrál poločas, očekávaná chybička přišla. Ve 38. minutě se otevřela celá levá strana, kde našel sprintujícího Poborského ideálním pasem Nedvěd a nejzkušenější reprezentanti zařídili druhý gól. Sparťanský záložník se po sedmi letech rozvzpomněl na nejslavnější kousek své kariéry z Eura 1996. Vybíhajícího gólmana Van der Saara překopl lehkým obloučkem a míč rozvlnil síť podruhé.

Poločas se odehrál na Letné ve velké euforii a kdyby propálil Šmicer v 51. minutě po rychlém brejku nizozemského brankáře potřetí, mohlo být rozhodnuto. Takto došlo k nervy drásajícímu konci, který zařídili Nizozemci v 61. minutě. Po závaru před brankou se sice podařilo Kollerovi hlavou míč odvrátit před šestnáctku, jenže tam se k němu přitočil Van der Vaart a jeho přízemní křížná rána skončila v brance. Najednou byla česká hra nervózní, plná špatných rozehrávek a oranžových dresů bylo celé hřiště, přestože bylo hostů o jednoho míň. Patnáct minut před koncem mohl střídající Baroš zařídit vedení, jenže míč potáhl tak dlouho, až ho nestačil vrátit před branku, kde číhal Koller. Ve třetí minutě nastavení si liverpoolský dravec všechno vynahradil. Na roh Nizozemců se vydal i gólman Van der Saar, Poborský si toho po zisku míče všiml a vyslal vpřed Baroše, který posadil na zem Van Bommela i vracejícího se gólmana a zasadil Nizozemcům definitivní k.o. Na Letné tak rozpoutal pekelné oslavy.

Česká republika - Nizozemsko 3:1 (2:0)

Branky: 15. Koller z pen., 38. Poborský, 90. Baroš - 61. Van der Vaart.
Rozhodčí: Cortez Batista - Leite, Neto (všichni Portug.).
ŽK: Poborský, Ujfaluši, Bolf - Davids, Van Nistelrooij, Van Bommel.
ČK: 13. Davids.
Diváci: 18.356 (vyprodáno).

Ve druhém utkání naší kvalifikační skupiny porazilo Moldavsko Bělorusko 2:1. Kufry do Portugalska už mohou balit kromě Čechů také další tři týmy - Francouze posunula na EURO výhra 2:0 ve Slovinsku, Švédsko si zajistilo šampionát stejným vítězstvím na půdě Polska, a Bulharům zaručila účast výhra 3:0 v Andoře. Tady jsou další zajímavé včerejší výsledky: Slovensko - Makedonie 1:1, Španělsko - Ukrajina 2:1, Anglie - Lichtenštejnsko 2:0, Srbsko a Černá hora - Itálie 1:1, Německo - Skotsko 2:1, Dánsko - Rumunsko 2:2 a Belgie - Chorvatsko 2:1.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme