Češi zvládli opět penaltový rozstřel a jsou v semfinále mistrovství světa

Čeští fotbalisté do dvaceti let postoupili poprvé v historii do semifinále mistrovství světa. V Edmontnu porazili ve čtvrtfinále Španělsko na pokutové kopy 4:3, když po prodloužení byl stav 1:1. Češi tak vyřadili jednoho z favoritů šampionátu a o postup do finále se ve čtvrtek v 1:45 středoevropského letního času utkají s Rakouskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Suchý proměnil penaltu v zápase s Japonskem

Marek Suchý proměnil penaltu v zápase s Japonskem | Zdroj: ČTK

Mladíci začali proti jasnému favoritovi na stadionu v Edmontonu, který si před mistrovstvím vyzkoušeli v přípravném duelu s Kanadou, nečekaně aktivně. Češi se snažili držet míč daleko od své branky, aby se nedostali pod očekávaný španělský nápor.

Po dvaceti minutách jako by se Španělé v neznámém prostředí, kde se na rozdíl od českých mladíků představili poprvé, postupně rozkoukali. První šanci viděli diváci až ve 30. minutě. Crespo se probil s míčem až do pokutového území, ale jeho střelu brankář Petr zneškodnil. Nejlepší střelec šampionátu Adrian Lopez na následnou dorážku nedosáhl.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji Španělé a už po třech minutách se mohli dostat do vedení. Mazuch při odkopu trefil Granera, který běžel sám na Petra, ovšem svoji slabou střelu poslal několik metrů mimo. Za pět minut pak mohlo udeřit na opačné straně: Kubáň našel svým přesným centrem Fenina a brankář Adan jen sledoval, jak jeho hlavička jen těsně míjí pravou tyč. Češi se precizní defenzivou postupně vymanili z tlaku a hlavní dění se opět přesunulo mezi šestnáctky.

Hra nenabízela až do 77. minuty žádné zajímavé okamžiky ani šance. Až v 77. minutě nejprve pálil nad Lopez, vzápětí ho napodobil Janda a pak přišla největší šance celého zápasu. Míč z pravé strany doputoval až před prázdnou Petrovu branku, ovšem kanonýr Lopez nepochopitelně z metru trefil jen tyč.

Španělé tak poprvé na šampionátu nedali v 90 minutách gól a stejně jako Čechy je čekalo druhé prodloužení na turnaji. V něm po devíti minutách vystrašil Petra nepříjemnou střelou Javi Garcia, ale za čtyři minuty nečekaně udeřilo na druhé straně. Španělský brankář špatně vyběhl při Jandově rohu a Kalouda svým třetím gólem na turnaji přiblížil Čechy vysněnému semifinále. Španělé okamžitě zařadili na nejvyšší rychlostní stupeň a ve 105. minutě mohli srovnat, jenže Pique trefil hlavou břevno. Po pěti minutách druhé části nastavení už však český tým kapituloval: střídající Bueno orazítkoval přízemní střelou tyč a Mata doklepl do sítě.

Čechy tak podruhé čekal penaltový rozstřel a stejně jako v osmifinále proti Japonsku v něm uspěli. Zatímco Soukupovi hráči byli stoprocentní, Marc Valiente orazítkoval břevno a dostal své spoluhráče pod tlak. Ten neunesl poslední španělský střelec Pique, a Češi tak mohli slavit senzační postup do semifinále.

ČR "20" - Španělsko "20" 1:1 po prodl. (0:0, 0:0), na penalty 4:3

Branky: 103. Kalouda - 110. Mata
Penalty proměnili: Fenin, Suchý, Kúdela, Pekhart - Mata, A. Gonzalez, Javi Garcia. Neproměnili: Marc Valiente, Pique
Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kochkorov (Kyrg.). ŽK: Kúdela, Střeštík, Mičola, Kubáň, Petr - Javi Garcia, Adrian Lopez

Česká republika: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Mičola, Kalouda (107. Gecov), Suchý, Janda (118. Cihlář) - Fenin, Střeštík (66. Pekhart). Trenér: Soukup

Španělsko: Adan - Barragan, Marc Valiente, Pique, Crespo - Javi Garcia, Mario Suarez (95. A. Gonzalez) - Mata, Granero (56. Toni Calvo), Adrian Lopez (81. Bueno) - Capel. Trenér: Melendez

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme