Česká dvacítka porazila Rakousko a bude hrát o zlato

Čeští fotbalisté do 20 let porazili v semifinále světového šampionátu Rakousko 2:0 a čeká je souboj o zlato. O výhře rozhodli už v úvodní čtvrthodině, kdy se trefil nejprve Mičola a potom Fenin. Ve finále se Češi v neděli utkají s lepším z dvojice Argentina a Chile.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Mičola oslavuje gól proti Rakousku

Tomáš Mičola oslavuje gól proti Rakousku | Foto: AFP

Češi do svého prvního semifinále v historii vstoupili aktivně. Už ve čtvrté minutě se šikovně protáhl Fenin kolem Suttnera a vykoledoval si těsně za hranicí šestnáctky z úhlu přímý kop.

Nejlepší střelec českého týmu Kalouda z něj vyslal tvrdou přízemní střelu přímo na Zaglmaira, který však balon neudržel a Mičola z dorážky poslal mladíky do vedení.

Rakousko srazil gól do kolen a česká nápor pokračoval. V osmé minutě totiž pálil těsně vedle Suchý, za pár sekund později z voleje mířil nad aktivní Fenin. Po čtvrthodině hry se ale už teplický útočník dočkal, když uklidil do prázdné branky skvělou přihrávku Kúdely z pravé strany.

Češi se díky skvělému úvodu uklidnili a v dalším průběhu první půle s přehledem ovládli hru. Za úvodní dějství nepustili rakouský tým k jediné pořádné šanci a sami naopak stále hrozili. Až v druhé minutě nastaveného času první půle pálil z dálky nebezpečně Suttner, ale Petr nemusel zasahovat.

I do druhého dějství vstoupili Češi aktivně a už po pár sekundách jen těsně minul roh branky Fenin. Vzápětí vytlačil brankář Petr ze střeleckého úhlu Hoffera a od té doby začalo marné rakouské dobývání českého pokutového území.

Soukupův tým se sice stáhl a přenechal držení míče soupeři, jenže Rakušané neměli na zvrat dostatek sil. Češi navíc neustále podnikali do otevřené soupeřovy obrany rychlé brejky. Rakušanům, kteří na turnaji ještě neprohráli, nepomohlo ani nasazení střelce Okotieho. V 83. minutě se sice dostal po dlouhé autu Morgenthalera k hlavičce, jenže minul.

Češi tak podruhé na šampionátu v Kanadě zvítězili v normální hrací době a mohli oslavovat splnění svého finálového snu. Stínem utkání je druhá žlutá karta Jandy, který tak bude ve finále proti Argentině nebo Chile chybět. Zápas o zlato se hraje v Torontu ve 21:15 SELČ.

Česká republika "20" - Rakousko "20" 2:0 (2:0)

Branky: 4. Mičola, 15. Fenin. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Ang.). ŽK: Janda, Suchý, Pekhart - Gramann, Suttner. Diváci: 28.401.

Sestavy:

ČR: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Mičola (72. Mareš), Suchý, Kalouda, Janda (81. Cihlář) - Fenin, Střeštík (61. Pekhart). Trenér: Soukup.

Rakousko: Zaglmair - Suttner, Prödl, Gramann - Harnik (46. Junuzovič), Hackmair, Kavlak, Hinum, Simkovič (59. Okotie), Rasswalder (79. Morgenthaler) - Hoffer. Trenér: Gludovatz.

Ondřej Prokop Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme