Česká házená slaví postup do čtvrtfinále ME

Čeští házenkáři postoupili do čtvrtfinálové fáze evropského šampionátu ve Slovinsku. V závěrečném utkání skupiny 'C' totiž v Celje remizovali s Islandem 30:30 po poločasu 17:15. Naši tak postupují právě na úkor Seveřanů zásluhou většího počtu vstřelených branek, společně s Maďarskem a domácím Slovinskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

házená ČR - Bosna

házená ČR - Bosna | Foto: Dan Krzywoň

Úvod utkání přitom našim nevyšel, skvělé fyzicky disponovaní Islanďané se poměrně lehce prosazovali v útoku a prezentovali se nesmlouvavou obranou, kterou zdobil jistý gólman Hrafnknelsson. Zpočátku na něj nacházel recept jen mladík Jícha. Až po deseti minutách se v české hře začaly objevovat záblesky zlepšení, přesto museli házenkáři dotahovat mnohdy až tříbrankový náskok. Island v té chvíli držel především naturalizovaný Kubánec García Padron.

Na sklonku prvního dějství zavelel k náporu brankář Galia, který se postupem času změnil v takřka neprostupnou zeď, a navíc rozdával překrásné přihrávky do trháků. Svěřencům trenéra Trtíka začala jejich taktika náramně vycházet. Agresivní vysunutá obrana nutila soupeře k chybám, a odpovědí byly smrtící brejky. Češi znovu předváděli atraktivní a účinnou házenou, která se po duelu se Slovinskem tolik líbila expertům. Ve třicáté minutě jim poprvé získal vedení Juříček, které ještě pár vteřin před přestávkou vyšperkoval Filip.

I po změně stran pokračovala reprezentace v dobré defenzívě a udržovala si dvoubrankový náskok. Sebevědomí Seveřanů se rozplývalo, začali kupit chyby, často si nevěděli rady se skvělým Galiou. Český tým však nedokázal přetavit tlak ve slibnější náskok, scházel klid v koncovce. Velká bitva pokračovala, Islanďané sice snižovali, ale v kanonádě pokračoval nejlepší střelec Jícha, jistou ruku ukazoval Filip, dařilo se i střídajícímu Zemánkovi a cenné míče kradl všudybyl Juříček.

Tři minuty před koncem však výběr ostrovního státečku srovnal skóre a jako noční můra se vracel kolaps z utkání se Slovinskem. Tentokrát se však neopakoval. V závěru se trefil kapitán Nocar a ani vyrovnávací gól Jonssona už Čechům radost z vysněného postupu nevzal.

Česko - Island 30:30 (17:15)

Sestava a branky Česka: Galia, Musil - Jícha 8/1, Kubeš 2, Brůna 1, Nocar 3, Filip 5/1, Radčenko 3, Juříček 3, Hrubý 1, Zemánek 4, Kraus, Farář, Berka,
Nejvíce branek Islandu: García Padron 7, Stefansson 6/6, Sigurdsson 4.
Vyloučení: 3:4. Sedmimetrové hody: 6/7 - 2/4. Rozhodčí: Plesa, Carligeanu (oba Rum.).
Diváci: 2000.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme