Česká štafeta doplatila na chybu manažera, zlato mají Italové

Obrovská blamáž. Neomluvitelná chyba manažera českých běžců na lyžích Květoslava Žalčíka při nahlašování závodníků do štafety na 4x10 kilometrů připravila české kvarteto o dobrý výsledek. Na závěrečný úsek totiž přihlásil Dušana Kožíška místo Milana Šperla. Kožíšek byl v době startu ještě v olympijské vesnici v Sestiere a do Pragelata dorazil až v průběhu závodu. Přestože přebíral štafetu na třetí pozici, na nejlepší běžce nestačil. Češi nakonec skončili devátí, zlato získali domácí Italové před Němci a Švédy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer po dojezdu závodu na 15 km

Lukáš Bauer po dojezdu závodu na 15 km | Zdroj: ČTK

Špatně vyplněný formulář připravil české běžce na lyžích o naději na olympijskou medaili. Manažer Květoslav Žalčík si spletl řádky a poznámku "náhradník" připsal omylem ke jménu Milana Šperla. Do závodu tak musel nepřipravený Dušan Kožíšek. Na chybu se přišlo až ve chvíli, kdy už nebylo možné cokoliv měnit. Žalčík byl poté odvolán z olympijských her, šéf běžeckého úseku Michal Soukup navíc podal návrh na jeho okamžité odvolání z funkce.

Čeští běžci, kteří v nedávné štafetě Světového poháru vybojovali čtvrté místo, závod slibně rozběhli. Martin Koukal a Lukáš Bauer se drželi v čele, Jiří Magál před posledním bruslařským úsekem poslal Kožíška na závěrečnou desítku na třetí pozici se ztrátou necelých 19 sekund na vedoucí Italy. Bronzový medailista z mistrovství světa ve sprintu dvojic ale nadějné postavení neudržel. Angerer mu záhy utekl a Kožíška, který nebyl na štafetu vůbec připraven, postupně předbíhali další soupeři. Na vítězné Italy nakonec čeští reprezentanti ztratili dvě minuty a 17 sekund a oproti Salt Lake City si pohoršili o dvě místa.

Závod na 4x10 kilometrů v Pragelatu vyhráli domácí Italové, kteří se po těšných porážkách s Norskem na předchozích dvou olympiádách dočkali vítězství stejně jako před dvanácti lety v Lillehammeru. Na druhé pozici skončili Němci, kteří díky finiši lídra Světového poháru Tobiase Angerera porazili těsně Švédy. Až pátí skončili obhájci prvenství z předchozích dvou olympiád a úřadující mistři světa Norové, kteří v Pragelatu stále marně čekají na běžecké zlato.

Muži - štafeta 4x10 km:

1. Itálie (Valbusa, Di Centa, Piller Cottrer, Zorzi) 1:43:45,7, 2. Německo (Schlütter, Filbrich, Sommerfeldt, Angerer) -15,7, 3. Švédsko (Larsson, Olsson, Södergren, M. Fredriksson) - 16,0, 4. Francie -37,1, 5. Norsko -1:10,6, 6. Rusko -1:24,2, 7. Švýcarsko -1:25,2, 8. Estonsko -1:38,1, 9. ČR (Koukal, Bauer, Magál, Kožíšek) -2:17,6, 10. Finsko -2:50,4

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme