České medailové naděje pro turínskou olympiádu

Čeští reprezentanti vyrážení na olympijské hry do Turína s medailovými choutkami. Kdyby si na olympiádě vedli tak dobře, jako se jim dařilo v minulé sezóně, nestíhali byste možná zaznamenávat, kolik se toho urodilo. Fanoušci si hodně slibují hlavně od hokejistů a od početné výpravy lyžařů. Kdo z nich by se mohl radovat?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

medaile pro vítěze

medaile pro vítěze | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

České medailové naděje pro turínskou olympiádu

Možná by bylo nejlepší dát vám půl minuty ticha na přemýšlení, který z českých lyžařů podle vás získá na olympiádě v Turíně medaili. Ale to v rozhlase jaksi nelze. Ostatně, nač tak dlouho přemýšlet, od dvou lyžařů se medaile čeká určitě. Od běžkyně Kateřiny Neumannové a od skokana Jakuba Jandy. Napovídají tomu jejich výsledky z aktuální sezóny i to, že oba mají dost zkušeností. Kateřinu Neumannovou určitě požene vpřed i vidina možnosti zlatého repete z loňska, kdy zvítězila na mistrovství světa na volné desítce.

A také další skutečnost, jak sama říká: "Docela se těším, že na příští olympiádu už pojedu jako divák a bude to také pěkné. Spíše jsem si myslela, že Salt Lake City bude poslední, ale nyní už jsem si jistá."

Jinými slovy: Kateřina Neumannová na další olympijské hry závodit nepojede. Zlatou medaili z nich ale ještě nemá, takže motivace je jasnější než obloha nad Pragelatem. Teď, nebo nikdy. Ale nečekejte od sportovce, že to někdy přizná sám. Pokud to není Američan.

"Olympijské zlato je můj sen, nicméně jsem si vědomá kvality svých soupeřek. Ale na druhou stranu tam jedu jako vyrovnaný člověk, který ví, co chce, má natrénováno. A také vím, že sport není celý život. V takové pozici tam jedu, udělám všechno pro co nejlepší výsledky, a to pro mne jsou medaile," říká Kateřina Neumannová. A dobře ví, že není zas až tak moc pod tlakem: "Nelze stavět olympijské výsledky jenom na jednom konkrétním závodě."

Protože je tam spousta faktorů, které nelze ovlivnit. Na výběr tak má Kateřina Neumannová skiatlon, desítku klasicky a třicítku volně. Zatímco ale přizná, že jejím cílem je olympijská medaile, z Jakuba Jandy takové prohlášení nevyrazíte. Vsaďte se. I jemu je ale určitě jasné, že by na medaili měl dosáhnout. Pokud se mu povede k dokonalosti následující: "Technika je na skoku to nejdůležitější, přesnost a umění letět ale také," vysvětluje Janda.

Skokani také musejí počítat oproti ostatním lyžařským disciplínám více i s povětrnostními podmínkami. Ve vysoké nadmořské výšce zase budou všichni lyžaři, ale skokanům může jejich volnější program pomoci v uspořádání plánu. "Pro mne by bylo nejlepší přijet, skočit a odjet. Nadmořská výška je trochu problém, byli jsme vloni v hale, hráli fotbal, je to dost těžké vše udýchat," říká Janda. I proto skokani chtějí během olympiády ujet od můstků k moři na krátkou regeneraci.

Na pomezí očekávaných medailí se pohybují další dva čeští lyžaři. Boulařka Nikola Sudová a běžec Lukáš Bauer. Zatímco usměvavá slečna z hrbolatých svahů už má stříbro z loňského mistrovství světa, Lukáš Bauer ještě nevybojoval žádnou velkou medaili.

"Někdo by mohl říci, že nedokážu zajet na velké akci, nebo že byla předčasná forma. Na druhou stranu na mistrovství světa jsem byl 3 nebo 4 vteřiny od medaile, a to potvrzuje, že pole je hodně vyrovnané a rozhodují detaily. Rád bych to letos prolomil a štěstí si vybral na tratích v Turíně," doufá Lukáš Bauer.

Jeho opakem může být Aleš Valenta. Skokan akrobat, který teprve jako druhý český sportovec vybojoval v individuální zimní disciplíně olympijské zlato. Vyhrál v Salt Lake City, ale letos je možná v trochu jiném rozpoložení. Po zdravotních potížích stále cítí letní tréninkové manko. A že jede do Turína jako obhájce zlata? Jak říká, to ho neznervózní: "Kromě novinářů mi naštěstí nikdo pořád neříká, že tam jedu obhajovat i vyhrát. Většina normálních lidí mi přeje jen štěstí, to je docela příjemné."

A proč to koneckonců neudělat. A přání, ať to v Turínu a odlehlém okolí vyjde, patří všem - nejen Neumannové, Jandovi, Sudové, Bauerovi a Valentovi. Těch, kteří se mohou vyšvihnout na medailová místa, má Česko na olympiádě mnohem víc.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme