České triatlonistky se na olympijských hrách neprosadily

České triatlonistky do bojů o medaile v olympijském závodu nezasáhly. Nejlepší z českého tria byla šestadvacátá Lenka Radová, která ztratila pět minut a jedenáct sekund na vítězku. Tou se překvapivě stala Rakušanka Kate Allenová. Čtyřiatřicetiletá rodačka z Austrálie porazila po skvělém běhu favorizovanou Australanku Lorettu Harropovou. Bronz získala Američanka Susan Williamsová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Zelenková

Lucie Zelenková

Další Češka Renata Berková, která startovala na olympiádě podruhé, obsadila dvaatřicátou pozici. Lucie Zelenková odstoupila v cyklistické části.

Navzdory časnému startu absolvovaly triatlonistky 1500 metrů plavání v Jónském moři, 40 km jízdy na kole a deset kilometrů běhu ve značném vedru.

Závod měl díky náročné cyklistické trati a závěrečnému běhu dramatický náboj. Plavání podle očekávání zvládly nejlépe Harropová. Zelenková nasedala na kolo jako třináctá se ztrátou 45 sekund, Radová byla devatenáctá a Berková osmadvacátá s odstupem kolem minuty. Hned v prvním z pěti okruhů, v nichž na závodnice čekalo 700 metrů dlouhé třináctiprocentní stoupání, ujely Harropová a Taorminaová. České závodnice se propadly až do druhé velké skupiny a Zelenková dokonce vzdala. V závěru čtvrtého kola ujela v čele Harropová a jako první vyrazila na běžeckou trať s náskokem 17 sekund na americké trio. Berková se neudržela ve skupině a do běhu šla s pětiminutovým odstupem, Radová na 26. místě ztrácela 2:30. Dlouho to vypadalo, že Harropová si běží pro jasné prvenství, zatímco Američanky se propadaly. Z hloubi pole se však rychlým tempem drala dopředu Allenová a skvělým časem 33:48 minuty si doběhla pro zlato. Přitom z vody vylézala jako šestá od konce se ztrátou dvou minut a ještě po kole byla na 29. místě s tříminutovou ztrátou. Dvě stě metrů před cílem se vítězka loňského Ironmana v Klagenfurtu a letošní vicemistryně Evropy v krátkém triatlonu přehnala i přes vadnoucí Harropovou a senzačně vyhrála.

Výsledky:

1. Allenová (Rak.) 2:04:43 hod., 2. Harropová (Austr.) -6, 3. Williamsová (USA) -25, 4. Smetová (Bel.) -52, 5. Cortassaová (It.) -1:01, 6. Dillonová (Brit.) -1:17, 7. Burgosová (Šp.) - 1:18, 8. Fernandesová (Portug.) -1:31,, ... 26. Radová -5:11, 32. Berková -7:07, Zelenková (všechny ČR) nedokončila.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme