Česko a Turecko hrají o čtvrtfinále na ME ve fotbale

Čeští fotbalisté ve svém třetím utkání ve skupině A na mistrovství Evropy vedou po prvním poločase nad Tureckem 1:0. První gól zápasu vstřelil v 34. minutě Jan Koller. Vítěz zápasu v Ženevě berte vše, tedy postup do dalších bojů proti Chorvatsku. Poražený tým jede domů. Radiožurnál vysílá zápas v přímé reportáži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naši fotbaloví fanoušci na ME

Naši fotbaloví fanoušci na ME | Zdroj: ČTK

Zápas rozhoduje Švéd Fröjdfeldt. Pokud se nerozhodne v normální hrací době, přijdou hned na řadu pokutové kopy. Bylo by to vůbec poprvé v historii, kdy by se toto pravidlo o postupujícím ze skupiny uplatnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Karel Brückner ještě nerozhodl o střelcích případných penalt

Sestavy:

Česká republika: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Galásek - Sionko, Matějovského po zranění vystřídal v 39. minutě Jarolím, Polák, Plašil - Koller.

Turecko: Volkan - Altintop, Göngür Emre, Servet, Hakan - Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Arda, Tuncay - Semih, Nihat.

Kdo je favoritem? Česko nebo Turecko?

Podle historických tabulek a postavení na žebříčku FIFA jsou to jednoznačně Češi. Co se momentální formy týká, tam už to tak jednoznačné není. Turci sehráli velmi dobře zápas se Švýcarskem a psychicky je nesmírně zvedlo, že dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející stav.

Právě psychická labilita patřila vždy k slabším stránkám jižanských fotbalistů. Jinak jsou Turci na výši jak po technické tak po taktické stránce své hry. Když k tomu přidáte ještě psychickou pohodu, může vyjít ze zápasu podobně, jako tomu bylo na MS 1998.

Co se týká vzájemných soubojů, tak s málokterým soupeřem mají čeští fotbalisté tak dobrou bilanci jako s Tureckem, se kterým utkají v přímém souboji o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Oba týmy se poměřily čtrnáctkrát a Turecko vyhrálo jediné utkání. Povedlo se mu to jen v prosinci roku 1958, tedy téměř před 50 lety. Dalších jedenáct vzájemných utkání Turci čekali na radost z vítězství marně.

V historii samostatné české reprezentace národní tým ze čtyř utkání vyhrál třikrát a remizoval v posledním vzájemném duelu v Izmiru v únoru roku 2006. Přitom výběr Karla Brücknera měl také výhru na dosah, ale o dvoubrankový náskok přišel až v úplném závěru, kdy střídající Ümit Karan v předposlední minutě a druhé minutě nastavení dvěma trefami manko smazal.

Zápas pamatují brankář Petr Čech, obránci David Rozehnal, Tomáš Ujfaluši a Marek Jankulovski, záložníci Jaroslav Plašil s Janem Polákem a útočník Milan Baroš.

Je to pro někoho poslední zápas v národním dresu?

Zápas v Ženevě je v historii vzájemných utkání nejdůležitější, vítěz si zajistí postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Útočník Jan Koller by tak mohl stylově oslavit svůj 90. start v reprezentačním dresu. Pro Kollera to ale také může být poslední utkání v národním týmu, protože po mistrovství už v něm pokračovat nebude.

Jan Koller | Foto: fotbal.cz

To se týká také záložníka Tomáše Galáska a kouče Karla Brücknera. Ten dnes sedí na reprezentační lavičku v oficiálním 75. utkání a může načít šestou desítku výher. Samostatná česká reprezentace hraje svůj 170. oficiální zápas.

Věříte v postup českých fotbalistů do čtvrtfinále Eura? Hlasujte v naší anketě!

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme