Česko-Nizozemské souboje

Česká a nizozemská reprezentace se v poslední době potkávají v kvalifikacích a závěrečných turnajích téměř pravidelně. Hráli proto sobě v kvalifikaci o ME v roce 1996, o čtyři roky později na sebe narazili v základní skupině evropského šampionátu, bojovali spolu i o první místo v kvalifikaci letošního Eura. Když se oba celky do Portugalska dostaly, svedl je los proti sobě znovu, do základní skupiny šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal

Fotbal | Foto: Česká televize

Letos od podzimu nás navíc čeká další kvalifikace - o světový šampionát 2006. Ve skupině na sebe znovu narazí Češi a Nizozemci. Husí kůže by z toho měla naskakovat spíš hráčům ze země tulipánů, bilance hovoří ve prospěch české reprezentace. Od roku 1993, po rozdělení Československa, se oba soupeři utkali šestkrát. Při tom jen jednou vyhrálo Nizozemsko, 3 zápasy skončily remízou a dvakrát se radovali Češi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko-Nizozemské souboje

Celková historická bilance čítá 15 utkání a rovněž je příznivější pro naše barvy: 6 výher, 6 remíz, 3 porážky. Také federální výběr zvládal proti Nizozemsku klíčové bitvy úspěšně. Tu nejpamátnější, semifinále evropského šampionátu v roce 1976 v Záhřebu, vyhrálo Československo 3:1 po prodloužení. Pamatuje si na to Antonín Panenka a i s odstupem času hodnotí výsledek jako nečekaný úspěch.

Panenka: Byli jsme outsideři, nikdo nepočítal s tím, že bysme přešli přes Holandsko, udělali jsme díru do světa.

Panenka by o 4 roky později v sestavě československé reprezentace při remíze 1:1 na dalším mistrovství Evropy. Tenkrát se oba celky potkaly už v základní skupině a k postupu do boje o bronzové medaile i tehdy, v Itálii 1980, blahopřáli Nizozemci Čechoslovákům.

O 20 let později, v červnu 2000, se začala psát historie soubojů samostatné České republiky a Nizozemska na evropských šampionátech. Oba státy už měly za sebou konfrontaci v kvalifikaci o Euro 1996, znovu s lepším výsledkem pro české barvy. Uhrinův celek, stejně jako loni Brücknerův, remizoval v Rotterdamu a rozhodující bitvu v Praze vyhrál 3:1.

Na Euru v roce 2000 se ale v prvním utkání skupiny v Amsterodamu radovali fotbalisté v oranžovém dresu, byť po celý zápas tahali za kratší konec. Výhru 1:0 jim zajistila proslulá Collinova přísná penalta v samém závěru zápasu. Odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Přišla už ve vzpomínané kvalifikaci o letošní šampionát. Výsledek 1:1 v Rotterdamu a podzimní zářijová výhra 3:1 poslaly přímo do Portugalsky Čechy. A teď zas mají důvod k odplatě Nizozemci.

Galásek: Určitě na to budou apelovat a pokusí se dohrát zápas v 11 lidech, aby mohli říci, že v Praze to byla náhoda, protože hráli o deseti.

Říká Tomáš Galásek, český reprezentant, který žije a hraje v Nizozemsku. Je kapitánem nejslavnějšího nizozemského klubu Ajax Amsterodam. A jaký byl poslední gól vzájemných soubojů českých a nizozemských fotbalistů, nám řekl jeho střelec Milan Baroš.

Baroš: Brankář van der Sar byl na rohu a jak se vracel, měl jsem dost místa. Obhodil jsem ho, nechtěl jsem trefit vracejícího se beka, naznačil jsem střelu, šel do skluzu a pak míč, trochu se štěstím, spadl do brány.

Ano, určitě si to vybavujete i vy. Takovým způsobem Baroš pečetil český postup na letošní Euro. V sobotu 19. června bude mít možnost nizozemskou síť znovu rozvlnit. Tentokrát v portugalském Aveiru ve druhém utkání skupiny D Eura 2004.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme