Československo na MS Italia 1990

Osm let po nevydařeném představení na španělském Mundialu toužili Čechoslováci po lepším výsledku a pomoci k tomu jim poprvé mohli fanoušci. Krátce po sametové revoluci mohli vyjet do Itálie bez omezení, a proto byl šampionát v devadesátém pro fanoušky opravdu výjimečný. Samotní fotbalisté dodnes na nádhernou atmosféru vzpomínají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS ve fotbalu 1990

MS ve fotbalu 1990 | Foto: FIFAworldcup.com
Přehrát

00:00 / 00:00

Československo na MS Italia 1990

"Hráli jsme s Itálií a přišlo 90 tisíc diváků. V kabině byli kluci hodně nervózní, protože takovou atmosféru nikdo z české ligy nezažil. Rozhodčí písknul, všichni se sebrali a hráli jsme úžasný fotbal. Pak proti Německu přišlo také 90 tisíc diváků, z toho 50 tisíc německých, vůbec jsme to nevnímali a šlo to. Hráli jsme s velkým nasazením do poslední minuty," vzpomíná útočník Ivo Knoflíček.

Pro Ivo Knoflíčka a také Luboše Kubíka bylo italské mistrovství světa v roce 1990 návratem do reprezentace i do vlasti z emigrace. Trenéři Ježek s Venglošem mohli poprvé výrazně stavět na krajáncích z uznávaných zahraničních soutěží, v týmu jich bylo osm z pěti evropských lig. Ze Sant Pauli dorazili Knoflíček s Kociánem, z Mönchengladbachu Straka, z Eindhovenu Chovanec, z Feyenoordu Griga, z Fiorentiny Kubík, z West Hamu Mikloško a z Gijónu Luhový. A další fotbalisté si o zahraniční angažmá řekli výbornými výkony a výsledky na italském mistrovství.

zahajovací ceremoniál MS 1990 | Foto: FIFAworldcup.com

"Nastoupili jsme proti Americe, vyhráli a pak se nám lepší dýchalo. Do zápasu s Rakouskem jsme nastupovali s tím, že nám stačí remíza. Nakonec jsme zápas vyhráli 1:0 a pak celé mistrovství bylo pro nás uvolněné. Němci se s námi trápili, z problematické penalty vyhráli 1:0 a mohli postoupit mezi poslední čtyři," připomíná Knoflíček.

Postup ze skupiny zajistily už první dva zápasy - vítězství 5:1 nad USA a 1:0 nad Rakouskem, porážka s Itálií 0:2 na něm už nic nezměnila. V osmifinále dal Skuhravý tři góly Kostarice a po vítězství 4:1 čekalo ve čtvrtfinále Německo. Roli favorita proti nadšenému Československu Němci splnili, díky přísné penaltě vyhráli 1:0 a nakonec došli až k titulu mistra světa. Knoflíček ani jeho spoluhráči na křivdu nezapomněli a nebyla jediná. Rozhodčí je na turnaji poškodili už v základní skupině v souboji s Itálií.

Lothar Matthaeus s pohárem | Foto: FIFAworldcup.com

Italský turnaj v roce 1990 byl posledním společným vystoupením českých a slovenských fotbalistů na mistrovství světa, protože na to další se federální reprezentace neprobojovala. Málokdo ale tušil, že samostatné české národní mužstvo bude čekat na svoji premiérovou účast na světovém šampionátu až do letošního roku.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme