Český tenis bude mít zástupce ve finále Australian Open, Baghdatis už je ve finále

Tenisové Australian Open pomalu spěje ke svému závěru. Dnes se rozhodlo o finalistkách ženské dvouhry i o jednom mužském finalistovi. Senzačně postoupil Kypřan Marcos Baghdatis. Účastníky posledního zápasu turnaje už zná také soutěž mužské čtyřhry. Jedním z nich je i český hráč Martin Damm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcos Baghdatis

Marcos Baghdatis | Zdroj: ČTK

Martin Damm ve dvojici s Indem Leanderem Paesem porazili v semifinále polskou dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski 6:2, 6:4 a postoupili do finále mužské čtyřhry. "Je pravda, že parťák měl dneska trochu problém se servisem, ale já jsem dělal chyby na síti, takže jsme se o prohrané gamy podělili." Damm se ve finále čtyřhry na grandslamu představí podruhé v kariéře. V roce 1993 hrál finále US Open s partnerem Karlem Nováčkem. Podlehli v něm americkému páru Flach, Leach 6:7, 6:4, 6:2. "Radost mám velikou, ale ještě chybí ten jeden zápas a je potřeba se soustředit až do konce. Sice je to úspěch, ale je tu šance na ještě větší, takže nechci oslavovat předčasně." Ve finále čekají Damma s Paesem dvojčata Bryan a Mike Bryantovi. Dammův partner Paes hraje ještě smíšenou čtyřhru, spolu s Francouzkou Dechyovou postoupil do semifinále přes česko-německý pár Čermák, Grönefeldová po setech 6:1, 7:6 (7:4).

Překvapení turnaje, Kypřan Marcos Baghdatis, pokračuje v šokojících výsledcích. Nezastavil ho ani Argentinec David Nalbandian, na kterého narazil v semifinále. Nalbandian sice získal první dva sety poměrem 6:3 a 7:5, Baghdatis se však schopil a následující tři sety vyhrál. Ve finále narazí na jednoho z dvojice Roger Federer - Nicolas Kiefer. Jejich zápas je na programu turnaje zítra dopoledne.

Obě finalistky už zná ženská dvouhra. V prvním semifinále proti sobě stály Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová s ruskou hráčkou Mariou Šarapovovou. Zápas rozehrála lépe Šarapovová, zvítězila však Belgičanka. Po zápase Heninová-Hardenneová řekla: "Celkově můžu být se svou hrou spokojená a jsem na sebe hrdá. Vydržela jsem bojovat celý zápas i když jsem hráli velmi dlouhé výměny a navzájem se honily po celém kurtu. Bylo to tedy pro mě hodně náročné, ale dokázala jsem to úspěšně zakončit nakonec jsem byla silnější."

Druhou finalistkou je Francouzka Amelie Mauresmová. Ta narazila v semifinále na Belgičanku Kim Clijstersovou. Nová světová jednička Clijstersová neoslavila svůj návrat na vrchol žebříčku výhrou. Ve třetí sadě vzdala zápas kvůli zranění pravého kotníku. Svého nucené odstoupení z turnaje opravdu litovala. "Do třetího setu jsem vstoupila dobře. Čistě jsem trefovala míče a měla jsem výborný pocit. Cítila jsem, že když takhle vydržím hrát, může se stát cokoli a klidně i vyhraju." I Mauresmová byla rozladěná. "Je to divný konec zápasu. Nevím, co k tomu říct. Prostě se to stalo. Snad to nebude nic tak vážného."

Výsledky:

Muži: Dvouhra - semifinále: Baghdatis (Kypr.) - Nalbandian (4-Arg.) 3:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Muži: Čtyřhra - semifinále: Damm, Paes (7-ČR/Indie) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) 6:2, 6:4, B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Hanley, Ullyett (4- Austr./Zimb.) 6:3, 6:4.

Ženy: Dvouhra - semifinále: Heninová-Hardenneová (8-Belg.) - Šarapovová (4-Rus.) 4:6, 6:1, 6:4, Mauresmová (3-Fr.) - Clijstersová (2-Belg.) 5:7, 6:2, 3:2 skreč.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Paes, Dechyová (Indie/Fr.) - Čermák, Grönefeldová (ČR/Něm.) 6:1, 7:6 (7:4), Hanley, Stosurová (5-Austr.) - M. Bryan, Morariuová (4-USA) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (10:8), Bhúpathí, Hingisová (Indie/Švýc.) - Perry, Stubbsová (8-Austr.) 7:5, 7:6 (7:5).

Ondřej Prokop, Tereza Jandová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme