Čeští fandové si oddychli, Lotyše jsme na EURU zdolali 2:1

České fotbalové fanoušky stál první zápas našeho národního výběru na mistrovství Evropy v Portugalsku hodně nervů. Nakonec se ale dobrá věc podařila, a houževnaté Lotyše jsme porazili 2:1 po poločasu 0:1. V 73. minutě nejprve srovnal Milan Baroš, a 5 minut před koncem vstřelil vítěznou branku střídající Marek Heinz. Ve druhém utkání naší skupiny 'D' remizovali Nizozemci s Němci 1:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČR  - Lotyšsko

ČR - Lotyšsko | Foto: Michal Kamaryt

Češi měli výrazně více ze hry a i několik slibných příležitostí. Nedvěd ve svém osmdesátém reprezentačním zápase vystrašil lotyšského gólmana už v první minutě přetaženým centrem, na který navázal tvrdou ránou na závěr první desetiminutovky. Tu však stejně jako další pokusy z hranice šestnáctky obrana srážela a jediným výrazným pokusem směrem na brankáře Kolinka byla Rosického dělovka z 21. minuty. V nastaveném čase prvního poločasu se ale už viděli Češi v šatně a zle na to doplatili. Prochorenkovs totiž využil zaváhání Grygery a Ujfaluši už pak nedokázal před prázdnou brankou uhlídat Verpakovskise, který znovu prokázal roli výhradního lotyšského kanonýra.

Z nečekané rány, kterou jim jinak hodně pasivní soupeř zasadil, se Češi vzpamatovávali chvíli i po přestávce. Po hodině hry začal již tak velký tlak narůstat a Baroš s Kollerem se ocitli ve výborných pozicích, ale ještě neuspěli, stejně jako při své střele Poborský. Soupeři začal z rychlé hry Čechů brzy docházet dech a nezmohli se na víc, než na zoufalé odkopy. A v 73. minutě na to doplatili poprvé: přišel další z mnoha závarů v jejich šestnáctce a dosud nevýrazný Baroš prostřelil všechno, co mu stálo v cestě. Pět minut před koncem soupeř přece jen kapituloval podruhé. Heinzova rána z osmi metrů napnula síť a červený divácký kotel za ní vybuchl radostí, která už český tábor neopustila. Češi zvládli vstup do šampionátu, ale svým výkonem nenadchli.

Česká republika - Lotyšsko 2:1 (0:1)

Branky: 73. Baroš, 85. Heinz - 45. Verpakovskis.
Rozhodčí: Vessiére - Arnaut, Vallin (všichni Fr.).
Diváci: 22.000.

Sestava České republiky:
Čech - Grygera (57. Heinz), Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek (65. Šmicer), Nedvěd - Koller, Baroš (87. Jiránek).
Trenér: Brückner.

Další informace z Eura 2004 naleznete na webu www.portugalsko2004.cz, který pro vás připravil ČRo 1 - Radiožurnál se serverem Tiscali.cz.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme