Čeští fotbalisté porazili na úvod šampionátu Američany 3:0

Čeští fotbalisté vstoupili do mistrovství světa v Německu vítězně. V úvodním zápase v Gelsenkirchenu porazili svěřenci Karla Brücknera Spojené státy 3:0. Národní tým měl celý zápas ve své moci, stínem duelu je ale zranění kanonýra Jana Kollera, který vstřelil úvodní gól, jenže kvůli zranění nedohrál ani první poločas. Skvěle ho zastoupil další ex-dortmundský hráč Tomáš Rosický, autor dvou branek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller se raduje

Jan Koller se raduje | Zdroj: ČTK

Češi bez zraněného Baroše začali zápas způsobem, který naznačovali už v týdnu: nechali Američany hrát a spoléhali na rychlé kombinace po straně hřiště.

Záměr trenéra Brücknera se českému týmu podařilo realizovat nečekaně brzy. Už v 5. minutě využil Grygera zcela otevřené pravé strany a vydal se na výpad podél postranní čáry. Po jeho přesném centru se Jan Koller trefil pod břevno a otevřel skóre zápasu.

I další minuty se odehrávaly podle taktického plánu. Američané měli míč mnohem více na svých kopačkách a dobře kombinovali, zatímco Češi s výjimkou Kollera hlavně bránili. Soupeř se do vážnější šance nedostával.

První zbytečná ztráta míče ve 28. minutě ale přinesla téměř vyrovnání. Galásek zaváhal a Reyna měl hodně místa, aby z dvaceti metrů mohl přesně zamířit. Brankář Čech na míč nedosáhl, ale zachránila ho tyč.

Po půlhodině začala aktivita hráčů v bílém zjevně narůstat a ve 36. minutě už český tým vedl 2:0. V trojúhelníku Nedvěd - Plašil - Rosický míč doputoval k záložníkovi Juventusu, jehož rychlý centr srazil Onyewu jen před šestnáctkou. Tam si ho zpracoval Rosický a jeho dělovka z 22 metrů se zastavila až v síti Kellerovy brány.

Českou radost ale brzy zchladila akce ze 43. minuty. Jan Koller dobíhal dlouhý míč uvnitř šestnáctky, když se nečekaně skácel k zemi a hlediště ztichlo. Útočník totiž skončil na nosítkách s podezřením na natržený stehenní sval a nemohl dál pokračovat ve hře. Trenér Brückner zareagoval příchodem Vratislava Lokvence.

Koller poté v doprovodu lékaře výpravy Petra Krejčího zamířil do nemocnice v Gelsenkirchenu na vyšetření magnetickou rezonancí. To naštěstí ukázalo pouze natažení svalu. V sobotu s Ghanou sice Koller hrát zřejmě nebude, ale jeho další start na šampionátu prý není vyloučen.

Po přestávce trenér Arena posílil především ofenzivu a začal hrát jen s třemi obránci. Jenže zvedla se i česká hra dopředu. Najednou bylo bílých dresů všude více a začaly se rodit i další šance, které často připravoval na levé straně výborně hrající Plašil.

V rozmezí 60. až 70. minuty přišly hned tři takové akce: poprvé pálil do boční sítě po Rosického uličce Poborský, jednou hlavičkoval Ujfaluši nad. V 69. minutě se dostal ke své další ráně Rosický a z dálky nastřelil břevno.

Čerstvá posila Arsenalu se znovu předvedla v 76. minutě. Nedvěd vybojoval ve středu hřiště míč a vyslal Rosického k třicetimetrovému běžeckému souboji s americkými stopery. Sparťanský odchovanec ho zakončil svou pověstnou šajtlí přes Kellera a český tým tak vedl už o tři branky.

O vítězi bylo rozhodnuto a trenér Brückner si mohl dovolit začít šetřit některé opory. Nejdříve stáhl Poborského a pak také Rosického, kterého vyprovázeli potleskem nejen čeští fanoušci, ale i jejich američtí kolegové. V závěru se Američané raději soustředili na kvalitní obranu, aby tříbrankový náskok ještě nevzrostl.

Po závěrečném hvizdu vypukly ve vyprodané Veltins Areně, kde podle posledních údajů německé policie fandilo 18.000 českých fanoušků, velké oslavy, které řídili hráči v bílých dresech. Tomáš Rosický byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, v němž se zrodila dosud nejvýraznější výhra na šampionátu.

Trenér Karel Brückner se sice po gólech svého týmu na lavičce zeširoka usmíval, ale po zápase posmutněl. Obával se o zdraví útočníka Jana Kollera. "To Honzovo zranění mi šíleně kalí radost. Vím, jak bojoval o svůj život na šampionátu, jak se za tři týdny dostal do top formy. Je to neštěstí, ten zápas si nevychutnám," řekl Brückner ve studiu České televize.

Jinak hovořil v superlativech. Zápas podle něj ukázal přednosti a sílu českého fotbalu. "Je tam kreativita, obrovská disciplína, pracovitost. Chtěl bych všem hráčům poděkovat a vyseknout velkou poklonu," chválil. A pogratuloval Arsenalu Londýn k tomu, jak skvělého hráče nedávno získal v Tomáši Rosickém.

Výsledek:

USA - ČR 0:3 (0:2)

Branky: 36. a 76. Rosický, 5. Koller. Rozhodčí: Amarilla - Andino, Bernal (všichni Par.). ŽK: Onyewu, Reyna - Rozehnal, Lokvenc, Rosický, Grygera. Diváci: 52.000 (vyprodáno).

Sestavy:

USA: Keller - Cherundolo (46. Johnson), Onyewu, Pope, Lewis - Beasley, Mastroeni (46. O'Brien), Reyna, Convey - Donovan, McBride (77. Wolff). Trenér: Arena.

Česká republika: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský (82. Polák), Rosický (86. Štajner), Galásek, Nedvěd, Plašil - Koller (45. Lokvenc). Trenér: Brückner.

Martin Hromádka, Filip Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme