Čeští fotbalisté prohráli s Ghanou 0 : 2

Čeští fotbalisté nezvládli druhý zápas na světovém šampionátu. Po špatném výkonu podlehli 0:2 Ghaně, když inkasovali vůbec nejrychlejší gól tohoto mistrovství. K brance Gyana ze druhé minuty přidal 10 minut před koncem druhou trefu Muntari, Ghana ještě navíc neproměnila penaltu a zápas nedohrál vyloučený Tomáš Ujfaluši, který tak ve čtvrtečním utkání proti Itálii nemůže nastoupit. Hrát nebude moci ani útočník Lokvenc, potrestaný druhou žlutou kartou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech kryje střelu

Petr Čech kryje střelu | Zdroj: ČTK

Obrovské zklamání - tak lze zřejmě pojmenovat pocity tisíců fanoušků českého fotbalu. Druhý zápas naší reprezentace na šampionátu v Kolíně nad Rýnem skončil 0 : 2 ve prospěch Ghany. Tisíce nadšenců z Česka sledovaly zápas našich fotbalistů přímo v Kolíně nad Rýnem, další tisíce pak před obrazovkami na náměstích českých a moravských měst.

Čeští fanoušci přišli o náladu na stadionu RheinEnergie velmi brzy. Už v druhé minutě se českou obranou prosmýkl útočník Asamoah Gyan a nekompromisní ranou poslal Afričany do vedení. Byl to zatím nejrychlejší gól osmnáctého světového šampionátu ve fotbale - padl už v 66. sekundě.

České sektory na chvíli ztichly a stadionem se rozlehl zvuk ghanských bubínků. Závěrečné drama, při kterém se Češi mocně tlačili za vyrovnáním a Ghaňané neproměnili penaltu, ale strhlo bez výjimky všechny diváky na stadionu. Druhý gól Ghany vsítil Sulley Muntari.

Zápas nedohrál vyloučený obránce Tomáš Ujfaluši. Prohrou si naši fotbalisté zkomplikovali vyhlídky na postup do osmifinále. Petr Čech prohlásil, že mužstvo odevzdalo všechny síly. "Šli jsme do utkání příliš sebevědomě. Soupeř byl atleticky velmi silný a rychlý a ani míč mu nedělal problémy. Když dal rychlý gól, museli jsme to otevřít."

Trenér Ghany Ratomir Dujkovič označil výkon svého týmu za excelentní. "Jsem překvapen jen tím, že to bylo pouze 2:0. Možná, že byli naši střelci už unavení. Ale Petr Čech je vynikající brankář. Nebýt jeho, mohli jsme dát čtyři nebo pět gólů." Asamoah Gyan řekl, že je šťastný, že se zapsal do historie ghanského fotbalu jako autor prvního gólu na mistrovství světa. Mrzela ho žlutá karta za předčasně zahranou penaltu. "Slyšel jsem hvizd, a tak jsem kopl. Je to škoda, že budu v utkání proti USA chybět. Jsem pro mužstvo dost důležitý hráč," litoval.

Trenér Karel Brückner litoval brzkého gólu, který podle něj rozbil taktický plán týmu. Mrzí ho i další ztráty hráčů: proti Itálii nemohou nastoupit distancovaní útočník Lokvenc se šéfem obrany Ujfalušim. Brückner poznamenal, že zápas ovlivnil především Asamoahův gól z druhé minuty. "Když jsme dostali gól, museli jsme hrát ofenzivně a těžko jsme odolávali útoku Ghany. Hrála výborně."

Česká republika - Ghana 0:2 (0:1)

Branky: 2. Gyan, 82. Muntari.
Rozhodčí: Elizondo - García, Otero (všichni Arg.). ŽK: Lokvenc - O. Addo, Essien, Gyan, Boateng, Muntari, Mohamed. ČK: 65. Ujfaluši (ČR). )
Diváci: 45.000.

Milan Kopp, Eva Ziliziová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme