Čeští hokejisté na úvod Švédských her podlehli Finsku

Čeští hokejisté vstoupili do Švédských her prohrou. V pražské O2 aréně podlehli Finsku 3:5, přestože ještě 13 minut před koncem vedli po dvou brankách Čajánka a jedné Vrbaty 3:2. Sen kouče Růžičky vyhrát alespoň jeden podnik letošní Euro Hockey Tour tak dostal vážné trhliny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brankář Kopřiva inkasuje pátý gól

brankář Kopřiva inkasuje pátý gól | Zdroj: ČTK

Je to možná k nevíře, ale česká hokejová reprezentace nevyhrála žádný z turnajů Euro Hockey Tour od prosince roku 2002. Letos navíc nedokázala ani jednou porazit Ruský výběr. Proto kouč Vladimír Růžička chtěl tyto dvě nelichotivé série prolomit. Zatímco možnost porazit Rusy je stále otevřená, šance na triumf v turnaji povážlivě poklesly.

Finové do Pražské O2 arény přijeli s útočnou taktikou, což česká obrana poznala už v úvodu zápasu. Své dvě dobré šance ale hosté neproměnili. Češi odpověděli stejnou mincí a utkání se dostalo do obrátek. Z řady šancí na obou stranách vytěžil první branku český výběr zásluhou kapitána Petra Čajánka. Ten v šesté minutě tečoval před brankou Čermákovo nahození od mantinelu. Ale už o tři minuty ukázali svou největší zbraň Finové. V přesilové hře se trefil Voutilainen. Češi mohli jít ještě před přestávkou znovu do vedení, když rozhodčí po faulu na Skuhravého nařídil trestné střílení. Jaroslav Bednář ale Tarkkiho nepřekonal.

Slávistický kanonýr si náladu spravil krátce po návratu ze šaten. Zadovkou poslal do šance Vrbatu, který objel vyjetého Tarkkiho a zpoza branky zasunul puk za jeho záda. Češi se pak do šancí dostávali častěji než soupeř, Bednář, Kůrka ani Hlinka ale ve velkých příležitostech neuspěli. Na druhé straně zahrozil Niinimaa, který po brejku trefil dělovkou od modré Kopřivu do masky. Tentýž hráč se prosadil o pár minut později opět v přesilové hře. Kopřiva měl zakrytý výhled a proti jeho střele z mezikruží nemohl zasáhnout. Češi si na odpověď počkali pouhé dvě minuty, když v přesilovce Čajánek vyšťoural puk zpod ležícího Tarkkiho a zakončil do prázdné branky.

Poslední třetina byla z obou stran výrazně opatrnější a gólově plodná jen pro Finské střelce. Ve 47. minutě pálil ze strany Laaksonen, Kopřiva puk vyrazil pouze před sebe, kde bekhendem dorážel Haataja. Trefil tyč, od ní putoval puk do druhé tyče a následně za brankovou čáru, což potvrdil videorozhodčí. Od té doby Finové vzali utkání do svých rukou, české hráče do šancí nepouštěli a sami nemilosrdně trestali vyloučení. V 52. minutě poslal Finy do vedení Kapanen, o tři minuty v další přesilovce pečetil výsledek Pyörälä.

Další šanci na bodový zisk budou mít svěřenci Vladimíra Růžičky v sobotu, kdy se ve Stockholmu střetnou se Švédskem.

Česká republika - Finsko 3:5 (1:1, 2:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 6. Čajánek (Čermák), 21. R. Vrbata (Bednář), 34. Čajánek (Kůrka, Krstev) - 9. Voutilainen (Immonen), 32. Niinimaa (Voutilainen), 47. Haataja (Laaksonen), 52. Kapanen (Hentunen), 55. Pyörälä (Kapanen). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Blümel, Kalivoda (oba ČR). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:4. Diváci: 16.324 (vyprodáno).

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme