Čeští hokejisté podlehli USA a ve čtvrtfinále budou hrát s Ruskem

Českým reprezentantům se na světovém šampionátu ledních hokejistů v Lotyšsku rozplynula vidina postupu do čtvrtfinále z prvního místa. V dnešním zápase se Spojenými státy americkými přišli o turnajovou neporazitelnost, prohráli totiž 1:3. Při zamotanosti osmifinálové skupiny "E" to znamená, že v ní Češi se šesti body obsadili čtvrté místo. Přitom pokud by dnes zvítězili, skupinu by vyhráli a mohli se těšit na papírově přijatelnějšího soupeře ve čtvrtfinále. Takto se ve čtvrtek utkají s Ruskem, které vyhrálo skupinu "F".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v hokeji 2006

Mistrovství světa v hokeji 2006 | Foto: ihwc2006

Zatímco v neděli proti Kanadě vtrhli Češi do zápasu suverénně a brzy vedli 3:0, proti dalšímu zámořskému celku se výběru kouče Hadamczika první třetina vůbec nepovedla. Po oboustranně nevýrazném a rozháraném začátku se totiž začali ve své útočné třetině osmělovat lépe bruslící Američané. Výsledkem byla nejprve branka Maloneho po Hejdově zaváhání ve 14. minutě, těsně před prvním odchodem do kabin pak Cullen překvapil Hniličku a náskok Spojených států byl rázem dvougólový.

Své odhodlání, se kterým čeští reprezentanti vstoupili do druhé části hry, dokázali brzy přetavit v šance. Tu největší měl ve 22. minutě Ivo Prorok, který však v tísni nedokázal ze dvou metrů trefit zcela odkrytou americkou branku. Až ve 28. minutě se Čechům zvýšená aktivita vyplatila. Zbyněk Michálek nahodil puk od modré čáry, Jan Hlaváč ho v letu lehce tečoval a brankář Bacashihua na něj nedosáhl - 1:2. Více vzruchu potom přinesl až závěr druhé třetiny. Při vyloučení Maloneho nepustila formace Davida Výborného své protihráče téměř celé dvě minuty z jejich obranné třetiny, Bacashihua ale žádnou zapeklitou situaci řešit nemusel.

Začátek poslední části hry zastihl české hráče opět v útlumu, který podpořilo i Hejdovo vyloučení. Američané však přesilovku nesehráli dobře, a na jejím konci mohli dokonce inkasovat, jenže Plekancovi, který najížděl sám na Bacashihuu, v rozhodující chvíli puk utekl z dosahu hole. O dvě minuty později se Čechům znovu vymstila ledabylost v obranné hře a Malone s Brownem vyřešili akci dva na jednoho ke spokojenosti trenéra Eavese - Malone přihrával a Brown překonal Hniličku střelou k tyči, k níž se český brankář nestihl včas přemístit. V 55. minutě se řítil na Hniličku osamocený Park, tentokrát však souboj s americkým střelcem vyhrál český gólman. Pokusy Hniličkových spoluhráčů o ohrožení branky Spojených států nenadělaly až do konce utkání Bacashihuovi žádné větší potíže, a tak se z vítězství 3:1 a konečného třetího místa ve skupině radoval výběr USA.

Česká republika - USA 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Z. Michálek (M. Erat, Výborný) - 14. Malone, 20. Cullen (Park, Hilbert), 48. Brown (Malone). Rozhodčí: Poljakov (Rus.) - Eglitis (Lot.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 7441.

Sestavy:

Česká republika: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Hejda, Richter, Škoula - M. Erat, Výborný, Hlaváč - Prorok, Štefan, Bulis - Balaštík, J. Hlinka, Hubáček - Irgl, Plekanec, Tenkrát. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

USA: Bacashihua - Suter, Gill, Komisarek, Meyer, Corvo, Orpik, Alberts - Malone, Kessel, Brown - OúSullivan, Kesler, Stastny - Cullen, Park, Hilbert - Reasoner, Hall, Slater. Trenér: Mike Eaves.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme