Čeští hokejisté porazili Rusy a získali olympijský bronz

Čeští hokejisté lépe strávili semifinálový debakl od Skandinávců a v zápase o třetí místo porazili Rusko 3:0. Po zlatu z Nagana 1998 to znamená druhou olympijskou medaili pro samostatný český hokej. Letošní rozpačité olympijské vystoupení hokejové reprezentace, které čítá čtyři porážky z osmi utkání, tak nakonec předčilo výsledky z Lillehammeru 1994 i Salt Lake City 2002, kdy Češi vypadli ve čtvrtfinále. Bronzovou olympijskou medaili z hokejového turnaje naposledy přivezla před 14 lety z Albertvillu tehdejší československá výprava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté se radují z bronzové medaile na olympijském turnaji

Čeští hokejisté se radují z bronzové medaile na olympijském turnaji | Zdroj: ČTK

Do zápasu o třetí místo nastoupili Češi v Turíně v pozměněné sestavě oproti vysoké porážce od Švédů, kromě přeskupení některých útoků došlo i ke změně na postu brankáře. Důvěru čelit ruským střelám dostal od Aloise Hadamczika Tomáš Vokoun. Po červené variantě dresů, kterou hráči oblékli před čtvrtfinále a semifinále, se český tým vrátil zpět k barvě bílé.

Čeští reprezentanti rozdělili své branky rovnoměrně do všech tří částí hry. Zápas v podstatě rozhodl gól Martina Erata z 5. minuty první třetiny, protože Rusové stejně jako v semifinále proti Finsku skórovat nedokázali. Po asistencích Langa a Výborného trefil Erat střelou nad Nabokovovo levé rameno přesně horní růžek branky. Rusové nevyužili v úvodu zápasu několik přesilovek, další branku však před první sirénou nepřidali už ani čeští hráči.

Pojistku českého náskoku zařídil ve 27. minutě střelou od modré čáry obránce Martin Židlický. Tvrdou ranou po krátkém nápřahu využil Jágrovu přihrávku. Rusové v tu chvíli hráli pětiminutové oslabení - za zákrok na Pavla Kubinu rozhodčí Andersson vyloučil Ilju Kovalčuka. Pro toho olympijské hry skončily už ve 24. minutě zápasu o bronz, neboť kromě pětiminutového vyloučení dostal zároveň trest do konce utkání. Ještě za stavu 1:0 mohl v oslabení vyrovnat Malkin, který vystihl českou rozehrávku. Jeho samostatný únik ale skončil střelou do Vokounova levého betonu. Další ruskou šanci měl v poslední minutě prostřední části hry Charitonov, ale trefil jenom tyč.

Po druhé změně stran byla sice patrná snaha Rusů o korekci výsledku, ale nešlo o snahu příliš intenzivní. Češi si svůj náskok bez problémů hlídali, a když Nabokov uvolnil v závěru zápasu místo na ledě šestému ruskému hráči v poli, dokázali přidat ještě jeden gól. Puk do opuštěné branky pohodlně a nikým neobtěžován dovezl Martin Straka, kterému přihrál Martin Erat.

Na utkání bylo znát, že jde o souboj vyřazených semifinalistů, příliš vzruchu nepřinesl. O něco menší únavu, zklamání a větší motivaci zakončit účinkování v turnaji vítězstvím projevili čeští hokejisté. Ti po sedmigólovém přídělu od Švédska dokázali výrazně zlepšit obrannou hru a navázat na soustředěný výkon ze zápasu proti Slovensku. Tomáš Vokoun navíc udržel první čisté konto turnaje, a tak tentokrát tři branky bohatě stačily na vítězství. Rusové sice ve čtvrtfinále vyřadili úřadující olympijské šampiony z Kanady, přesto zůstávají bez cenného kovu. Bronzové olympijské medaile si po utkání nechali pověsit na krk čeští hokejoví reprezentanti.

O 3. místo:

Česká republika - Rusko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Erat (Výborný, Lang), 27. Židlický (Jágr, Lang), 60. Straka (Erat)
Rozhodčí: Andersson - Karlsson (oba Švéd.), Miller (Kan.). Vyloučení: 7:3, navíc Kovalčuk 5 min. a do konce utkání, Dacjuk (oba Rus.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8379.

Sestavy:

Česká republika: Vokoun - Kubina, Špaček, Židlický, T. Kaberle, Kuba, F. Kaberle, Malík - Hejduk, Prospal, Bulis - Jágr, Straka, Ručinský - Erat, Lang, Výborný - Hemský, Kotalík, Olesz. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.

Rusko: Nabokov - A. Markov, D. Markov, Tjutin, Volčenkov, Kasparaitis, Gončar, Višněvskij, Žukov - Kovaljov, Dacjuk, Kovalčuk - Kozlov, Jašin, Ovečkin - Sušinskij, Malkin, Charitonov - Afinogenov, Taratuchin, Něprjajev. Trenér: Vladimir Krikunov.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme