Čeští hokejisté prohráli se Švédy a finále olympijského turnaje si nezahrají

Český debakl v semifinále olympijského turnaje naznačila hned první minuta. Čeští hokejisté inkasovali od Švédska úvodní branku utkání v čase 0:34. Filip Kuba sice dokázal rychle vyrovnat, ale poté se zápas zvrhnul v oslavu severského hokeje. Čeští reprezentanti v divoké přestřelce zaostali daleko za Švédy a prohráli ji 3:7. Zítra večer si proto zahrají jen o bronzové medaile a v neděli, kdy je na programu finále, se místo nich budou o olympijský titul prát Švédové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Per Johan Axelsson překonává Tomáše Vokouna

Per Johan Axelsson překonává Tomáše Vokouna | Zdroj: ČTK

Českou euforii po čtvrtfinálové výhře nad Slovenskem utlumil hned začátek semifinále. V Turíně dosud téměř neprůstřelného Milana Hniličku zbavil kouzla v 1. minutě střelou od modré čáry Modin. Filip Kuba s pomocí tyčky a Lundqvistova betonu sice o pár desítek sekund později srovnal skóre, ale to bylo ze strany českých střelců v první třetině vše. Za zlomový moment lze označit neproměněný samostatný únik Petra Čajánka za stavu 1:1. Český útočník přestřelil Lundqvistovu branku. Do vedení tak šli Seveřané, vrátil jim ho útočník Axelsson.

Na začátku druhé třetiny Švédové zápas v podstatě rozhodli. V rychlém sledu překonali Hniličku Henrik Sedin, Bäckman a Jörgen Jönsson. Tím Hniličkovo účinkování v semifinále skončilo, na jeho místo nastoupil Tomáš Vokoun. Češi se dokázali zdánlivě vrátit do zápasu v jeho polovině. Přesilovkový gól Aleše Hemského a minutu nato branka Václava Prospala znamenaly snížení na 3:5. Ovšem do zajetých kolejí vrátil utkání minutu před konce druhé části hry Alfredsson.

Tím semifinálová přestřelka prakticky skončila, v závěrečné třetině si Švédové svůj náskok v pohodě pohlídali a přidali ještě jednu branku navrch. Trefil se Holmström. Porážka 3:7 vystavila vizitku mizerné obranné hře českého mužstva a zároveň znamená, že se Češi zítra večer utkají o bronz s horším z druhé semifinálové dvojice, kterou tvoří celky Ruska a Finska. Švédové mají šanci stát se po dvanácti letech opět olympijskými vítězi. Finále se hraje v neděli.

Semifinále:

Česká republika - Švédsko 3:7 (1:2, 2:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Kuba (Straka, Prospal), 31. Hemský (Jágr, Židlický), 32. Prospal (Výborný) - 1. Modin (M. Sundin, Forsberg), 14. Axelsson (Lidström, Kronwall), 22. H. Sedin (D. Sedin), 24. Bäckman (Alfredsson), 28. J. Jönsson (K. Jönsson, Samuelsson), 39. Alfredsson (Axelsson), 57. Holmström (Zetterberg)
Rozhodčí: Marouelli - Racicot (oba Kan.), Hämäläinen (Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8071.

Sestavy:

Česká republika: Hnilička (28. Vokoun) - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Malík, Kuba, F. Kaberle, Špaček - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Erat, Výborný, Bulis - Hemský, Čajánek, Olesz (21. - 40. Kotalík). Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.

Švédsko: Lundqvist - Kronwall, Lidström, Hävelid, D. Tjärnqvist, Bäckman, K. Jönsson, R. Sundin - Modin, M. Sundin, Forsberg - Alfredsson, Pahlsson, Axelsson - Samuelsson, Zetterberg, Holmström - H. Sedin, J. Jönsson, D. Sedin. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme