Čeští hokejisté si výhrou nad Itálií zajistili účast ve čtvrtfinále

Česká hokejová reprezentace porazila ve čtvrtém utkání olympijského turnaje v Turíně domácí Itálii 4:1 a i přes průměrný výkon si zajistila předpokládaný postup do čtvrtfinále. Na povinné výhře úřadujících mistrů světa nad nejslabším týmem skupiny se hattrickem podílel útočník Václav Prospal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zápas Česko - Itálie

zápas Česko - Itálie | Zdroj: ČTK

Čechům zajišťovala jistotu postupu do čtvrtfinále jen výhra. Důležitost duelu potvrzovala i účast Jaromíra Jágra. Nejlepší český útočník nastoupil se speciální helmou, která kryla jeho stehy na hlavě a obočí. Za český výběr na olympijských hrách si odbyl premiéru i Aleš Kotalík.

Pro české hráče nebylo úplně lehké zapomenout na dvě předchozí prohry a v úvodu utkání to bylo znát. Prvních deset minut hráli v útlumu a Italové s nimi sváděli vyrovnanou partii. První velkou šanci si vypracovali při přesilové hře právě domácí reprezentanti. Ti se dostali také ke druhé vážnější přiležitosti, Iob s Parcem jeli dva na osamoceného Pavla Kubinu. Prvně jmenovaný místo přihrávky volil střelu, kterou ovšem Vokoun v klidu lapil.

První branku vstřelil český tým ve 13. minutě při signalizovaném vyloučení jednoho z italských hráčů. Šest našich hráčů dobře kombinovalo v útočném pásmu, Tomáš Kaberle dostal přihrávku a z mezikruží vystřelil. Puk ještě brankář Hell vyrazil, ale jen před sebe, kde se ho zmocnil Milan Hejduk. Ten zasunul kotouč mezi tyčkou a bruslí brankáře.

Branka český tým jakoby probrala a druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Ani ne za minutu a půl kličkoval za brankou Václav Prospal, nakonec vyjel zpoza branky a umístil puk za záda Hella. Češi se tak dostali do zápasu a první třetinu vyhráli 2:0.

Ve 26. minuty se strhla potyčka, ve kterou vyústil střel mezi Nardellem a Čajánkem. Na trestnou lavici usedli mimo Čajánka ještě Malík a Špaček. Na italské straně to byli Cirone, Ramoser a Margoni. Ve 28. minutě vystřidal v italské brance Hella Muzzatti. Ten si ani pořádně neosahal puk a už ho lovil ze sítě. Český tým hrál v oslabení, ale Prospal zachytil puk a jel sám na branku. Muzzatti proti němu vyjel až na vrchol kruhu, ale Prospal si ho lehce přehodil a zvýšil tak vedení Čechů na 3:0.

Hrál se hodně ofenzivní hokej, což českému výběru svědčilo. V minulých zápasech čelili soupeřům s dobře propracovanou defenzivou, těžko se tudíž dostávali do tempa. Právě takovýhle duel ale neprověří tu největší slabinu Čechů, kterou je obranná hra. I když ani proti Itálii se čeští obránci chyb nevyvarovali. To určitě musí zlepšit do úterního zápasu s Kanadou a do následného čtvrtečního čtvrtfinále.

Do třetí třetiny nenastoupil Jágr, místo něho se do hry zapojil Rostislav Olesz. Oba soupeři pokračovali v nepříliš atraktivní a ani aktivní hře. Už se zdálo, že Tomáš Vokoun udrží čisté konto, ale připravila ho o něj akce Italů z 58. minuty. Parco se dostal spolu s De Bettinim do rychlého protiútoku, prvně jmenovaný propálil Vokouna.

Trenér domácích hokejistů si vzal oddechový čas, s nadějí že ještě zkusí zápas zvátit. O pár vteřin později, když se italští hráči dostali do útočného pásma, zamířil brankář Muzzatti na střídačku. Následná power play Italům nevyšla, k puku se dostal Straka a poslal ho na Prospala, který ranou do prázné brány završil hattrick. Češi tak splnili svůj hlavní úkol - postup do čtvrtfinále.

Česká republika - Itálie 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Hejduk (T. Kaberle, Výborný), 15. Prospal (Jágr, Straka), 29. Prospal (Straka), 59. Prospal (Straka, Vokoun) - 58. Parco (De Bettin). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Halecký (SR), Karlsson (Švéd.). Vyloučení: 9:14, navíc Tuzzolino (It.) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8776.

Česká republika: Vokoun - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Kuba, F. Kaberle, Malík - Jágr (41. Olesz), Prospal, Straka - Hemský, Lang, Ručinský - Hejduk, Výborný, Bulis - Kotalík, Čajánek, Erat. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.

Itálie: Hell (28. Muzzatti) - Helfer, Strazzabosco, Nardella, Ramoser, Signoretti, Trevisani, Borgatello - De Bettin, Parco, Iob - Tuzzolino (33. Zisser), Chitarroni, Busillo - Ansoldi, Cirone, Margoni - Fontanive, De Toni, Topatigh. Trenér: Michel Goulet.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme