Čeští hokejoví mladíci se medaile na MS nedočkali

Čeští hokejisté do dvaceti let prohráli v Helsinkách boj o bronz na světovém juniorském šampionátu. Po prohře s Finy 1:2 si odvážejí nepopulární čtvrté místo. Nepodařilo se jim tedy oplatit Finsku prohru 2:3 ze základní skupiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hokejové hřiště

hokejové hřiště | Foto: Bohumil Urban

Také v souboji o třetí místo se domácím podařilo v závěrečné třetině otočit skóre a po vítězství 2:1 obhájili bronzovou příčku z loňského šampionátu v Kanadě. Češi si čtvrtou pozici oproti minulému roku o dvě příčky polepšili. Český tým ze sebe setřásl semifinálový debakl s Kanadou a v posledním vystoupení na turnaji se vydal ze všech sil. S domácím mužstvem dobře bruslil, kombinoval a zvládal osobní souboje. Vedení české dvacítce zařídil Roman Vondráček, ovšem Finové vyvinuli v třetím dějství drtivý tlak a uspěli.

Finové neměli výraznou převahu a ani v prostředním dějství neuvolnili čeští junioři domácím prostor k tlaku. Naopak, neustále hrozili rychlými brejky.

Drtivou převahu měli Finové při hře ve čtyřech proti třem, kdy pálil do sítě Jalasvaara, ovšem rozhodčí Karabanov už předtím odpískal postavení Marjamäkiho v brankovišti a gól neuznal. Pak Schwarz zázračně chytil do lapačky střelu Bergenheima, tentýž hráč trefil v 50. minutě tyč. Finové se ale nakonec dočkali. Nejprve se podél ležícího Schwarze prosadil důrazný mladíček Tukonen a o čtyři minuty později inkasovala přetížená česká defenziva podruhé. Kotouč vyškrábl ze skrumáže před českým brankářem hbitý Oksa a podél gólmana skóroval.

Český výběr do posledních chvil bojoval o vyrovnání. Tlačil se do útočného pásma, trenéři odvolali i brankáře Schwarze a závěr sehrál český celek bez brankáře. Skóre se už ale nezměnilo.

Výsledek - o 3. místo:

Česká republika - Finsko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 33. Vondráček (Hudler, Klepiš) - 53. Tukonen (Nurmi, Varakas), 57. Oksa (Kontiola, Lepistö). Rozhodčí: Karabanov (Rus.) - Doucette (Kan.), Halecký (SR). Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 6900

Sestavy: Česká republika: Schwarz - Němec, Šmíd, Linhart, Ovčačík, Chvátal, Vágner - Klepiš, Hudler, Vondráček - Kašpar, R. Hruška, Hromas - Kanko, Kreps, Fleischmann - V. Polák, Šindel. Trenéři: Hadamczik, Trličík a Jelínek; Finsko: Toivonen - Lepistö, Kalteva, Kantee, Jalasvaara, Varakas, Salmela - Bergenheim, Filppula, Nokelainen - Immonen, Töykkälä, Marjamäki - Oksa, Kontiola, Nurmi - Tukonen, Piispanen, Petrell - Junnila. Trenéři: Aravirta, Dufva a Matikainen

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme