Čeští horolezci se chystají na základní stěnu Kangchenjungy

Tříčlenná výprava PRE Expedice Kangchenjunga 8598m, která se chystá na třetí nejvyšší horu světa, se během dneška vrací ze základního tábora z výšky 5300 metrů, tam se jí podařilo dostat se až včera po deseti dnech putování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

štíty hor

štíty hor | Foto: Jan Rosenauer

I předvoj v podobě Martina Minaříka, který měl náskok čtrnáct dnů, se do tábora dostal kupodivu až se zbytkem výpravy, protože měl neustále problémy s nosiči a strávil devět dní na ledovci. "Poslední dva dny nás doprovázejí neustálé sněhové bouře. Pokud se nám bude dařit, do základní stěny bychom chtěli nahlédnout poprvé zítra. A pak začít hledat cestu do prvního výškového tábora. Podmínky jsou tady úplně jiné, než které jsme zažili na podzim roku 2000, kdy jsme tady také působili. První výškový tábor chceme posunout o něco dál, než jsme ho měli minule a potom, pokud na to bude počasí, začít atakovat vrchol," vysvětlil jeden ze členů výpravy Radek Jaroš - horolezec z Nového Města na Moravě.

Podobně přitakává i vedoucí výpravy Zdeněk Hrubý: "Letošní výstup pod horu opravdu nepatřil k jednoduchým, protože přízeň počasí byla průměrná, nebo spíše horší. Nebylo to ale jen kvůli počasí, pronásledovaly nás také potíže s místní politickou situací. Letos bylo složitější také vybavit z tohoto důvodu formality, protože v Nepálu je výjimečný stav kvůli maoistickým teroristům. Teď už naše cesta vůbec není pod kontrolou vládních sil, policie a armády a to se projevilo i v některých našich konfliktech a tím pádem na celkovém zpoždění. Jinak jakmile skončí sněhové bouře, hodláme se vypravit na základní stěnu, která je naštěstí hned pět minut od našeho základního tábora."

Podle něj není nebezpečné vydat na Kangchenjungu jen ve třech: "Doufám, že to nebude nebezpečné ani dál, nemyslím si, že ve třech lidech je to nebezpečnější než s velkou expedicí. Samozřejmě je to obtížnější co do silového vydání při vlastním lezení, na každého padne mnohem větší díl organizační práce a tak dále. Pokud se ale dostaneme do nějakých trablů vzhledem k místní politické situaci, to by se mohlo stát i velké skupině."

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme