Čeští tenisté se poperou o světovou skupinu s Nizozemci

Před rokem naši tenisté poprvé v historii sestoupili ze Světové skupiny Davisova poháru. Teď by se mezi elitu chtěli rychle vrátit. Aby se jim to podařilo, musí zvítězit nad Nizozemskem. Barážové utkání se bude hrát ode dneška do neděle v Leidenu. I bez zraněného Radka Štěpánka, naší tenisové jedničky, by Češi v sestavě Berdych, Novák, Hernych a Damm měli v Nizozemsku uspět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davis Cup

Davis Cup

"Myslím si, že určitě mírnými favority jsme. V daviscupovém utkání žádný žebříček nerozhoduje, ale myslím si, že jsme poctivě trénovali, 14 dní jsme se připravovali. Veřím, že kluci jsou dobře připraveni, že to prodaj a že utkání dovedeme do vítězného nedělního konce," slíbil nehrající kapitán našeho týmu Jaroslav Navrátil.

Zmíněné žebříčkové postavení je výrazně lepší na straně Čechů, přesto je před utkáním pozitivně naladěný i Navrátilův nizozemský protějšek Tjeerk Boogstra: "Vždy jsem optimistický. Ale bude to pro nás opravdu hodně obtížný zápas, protože jsme nasadili mladého tenistu, který ještě nikdy nehrál Davis cup. A Češi jsou velmi dobří, mají za sebou výborné výsledky. Bude to hodně těžké."

Tjerk Boogstra měl na mysli 19letého Robina Haaseho, kterého pošle do druhé dvouhry úvodního dne proti Tomáši Berdychovi. Světová třináctka je na žebříčku o 202 příčky výše než Haase, přesto je Berdych v prognózách před duelem s pro něj neznámým soupeřem opatrný: "Žebříčkové postavení bych moc nebral, přeci jen v Davis Cupu je to zkreslující. Už bylo moc případů, kdy se nepotvrdilo. O Haasovi zhruba něco víme, zápas jsme ho sice hrát neviděli, ale připraveni na zápas budeme. Podle toho, jak se bude utkání vyvíjet, budeme v průběhu zápasu měnit taktiku."

Zápas se stejně jako celá baráž o Světovou skupinu Davisova poháru bude hrát v Leidenu, univerzitním městě, kde se před čtyřmi sty lety narodil slavný malíř Rembrandt van Rijn. Pořadatelé nachystali v hale s názvem Groenoordhallen tribuny pro čtyři a půl tisíce diváků a jako povrch pro tenisty koberec.

"Musím říct, že je to povrch samozřejmě hodně rychlý, ale jsme čekali, že o bude ještě malinko rychlejší. Naštěstí se to nepotvrdilo, ale uvidíme - i tak je to jeden z nejrychlejších povrchů, na kterém jsem hrál. V zápase bude ještě o to rychlejší, že se budou často měnit balóny, bude se prakticky furt hrát s novými míčky. O to to ještě bude rychlejší, uvidíme, jak se s tím vypořádáme," říká Jiří Novák.

Ten ve střetnutí proti Nizozemsku nastoupí za Českou republiku v Davisově poháru naposledy v kariéře. 31letý někdejší pátý tenista světa baráž otevře zápasem s Ramonem Sluiterem. Druhou dnešní dvouhru poté obstarají Tomáš Berdych a Robin Haase. Utkání mezi nizozemskými a českými tenisty o účast v příštím ročníku Světové skupiny Davisova poháru začne ve 12 hodin. ČRo 1 - Radiožurnál o něm bude z Leidenu informovat ve zpravodajských relacích.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme