Čeští volejbalisté získali titul v Evropské lize

Čeští volejbalisté vyhráli v Opavě premiérový ročník Evropské ligy. Ve finále porazili po dvou hodinách 3:1 úřadující vicemistry světa Rusy, kteří chtějí za měsíc v Aténách zaútočit na olympijské zlato. Na Moravu Rusové přijeli v nejsilnějším složení, semifinále s Německem hladce vyhráli, ale na nadšený výkon domácího mužstva nestačili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u sítě

u sítě | Foto: FIVB

Před finálovým turnajem se v základní části Evropské ligy utkal český výběr s Ruskem čtyřikrát a třikrát soupeře pokořil. Jenže to šlo o B-tým, neboť hlavní opory se připravovaly na turné v Americe. S Ruskem se na významné akci utkali čeští volejbalisté naposledy před třemi lety na evropském šampionátu v Ostravě-v utkání o bronz tehdy těsně prohráli.

Proti favorizovaným svěřencům Gennadije Šipulina domácí hráči začali s pochopitelným respektem, ale za stavu 4:6 se dostal na podání Jakub Novotný a zahájil nevídanou devítibodovou šňůru, po které už protivník mohl ve zbytku první sady jen korigovat skóre. Po slabším druhém setu se přesto stav vyrovnal, na české bojovnosti ale ani tato dílčí prohra nic nezměnila.

Osud finále pak vzali do svých rukou čeští blokaři. Nejenže vzorně plnili své obranné povinnosti, ale Rak ještě k tomu drtil soupeřovu obranu servisem a Lébl s přehledem zakončoval útočné akce. Vyrovnanou koncovku třetího dějství pak rozhodlo další přesné podání Jakuba Novotného.

Řeřábkův výběr ve čtvrté sadě zcela rozbil koncepci hry olympijských favoritů a dvouhodinový zápas symbolicky zakončilo Léblovo eso. Třetí v Evropské lize skončili Nizozemci.

Výsledek - finále:

Česká republika - Rusko 3:1 (20, -21, 24, 19) Rozhodčí: Čuk (SČH), Barbero (It.). Čas: 113 min. Diváci: 2800.

Sestavy: ČR: Rak, Zapletal, M. Novotný, Lébl, J. Novotný, Pláteník, libero Habada - Štokr, Ticháček, Staněk; Rusko: Chamutckich, Kazakov, Baranov, Teťjuchin, Kulešov, Chtěj, libero Verbov - Kosarev, Ušakov, Jegorčev.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme