Chorvaté postupují z prvního místa; Vastic rekordmanem

Na fotbalovém mistrovství Evropy se zrodila první senzace. Ve třetím zápase skupiny "B" podlehlo v Klagenfurtu favorizované Německo Chorvatsku 1:2. Svěřenci trenéra Slavena Biliče se tak po Portugalsku stali dalším jistým čtvrtfinalistou. Jistotu postupu jim ale zajistila až remíza, která se zrodila v samotném závěru utkání mezi Rakouskem a Polskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský fotbalista Vastič jásá po penaltě

Rakouský fotbalista Vastič jásá po penaltě | Zdroj: ČTK

Chorvatští fotbalisté tak dali zapomenout na nepříliš podařený vstup do turnaje, když v úvodním duelu sice porazili po nepřesvědčivém výkonu jednu z pořadatelských zemí Rakousko 1:0. Soupeřem Chorvatů ve čtvrtfinále by tak mohla být i česká fotbalová reprezentace, pokud v neděli v Ženevě dokáže porazit Turky. O druhé postupové místo mohou bojovat všechny tři zbývající týmy skupiny "B".

Do utkání vstoupily týmy Německa i Chorvatska opatrně a čekaly na soupeřovy chyby. Překvapivě více jich udělali svěřenci Joachima Löwa. Ve 24. minutě Pranič našel krásným centrem Srnu, který se v zakončení nemýlil a poslal svůj tým do vedení. Druhý gól přidal po odrazu od tyče v 64. minutě Ivica Olič, který dorazil míč do odkryté branky.

Poté se tlak Němců stupňoval a vyvrcholil brankou na 2:1. K odraženému míči se v šestnáctce dostal nejrychleji Lukas Podolski a levačkou prostřelil vše co mu stálo v cestě. V hektickém závěru neudržel nervy na uzdě Schweinsteiger a nechal se vyloučit za oplácení po Lekově faulu.

Rakousko - Polsko 1:1 po diskutabilních gólech

Druhý zápas se hrál na vídeňském stadionu Ernsta Happela. Tým trenéra Hickersbergera byl od počátku aktivnější a dostával se do brankových příležitostí. Jenže v zakončení chyběla jak Harnikovi tak Korkmazovi přesnost, a proto se z vedení po půlhodině hry mohla v ochozech radovat divácká polská menšina. Po pravé straně se prodral Saganowski a předložil gólovou přihrávku Rogerovi, který nedal brankáři šanci. Brazilský rodák ale téměř jistě stál v momentě přihrávky v postavení mimo hru.

Od této branky začali Poláci dění na hřišti kontrolovat. Nic na tom nezměnila ani poločasová přestávka. Domácí se k náporu dostali až v samotném závěru, kdy už řada fanoušků opouštěla svoje místa v hledišti. V nastaveném čase lehce pomohl Lewandowski k zemi dvacetiletému stoperu Prödlovi a Vastic nekompromisní střelou nařízenou penaltu proměnil. Osmatřicetiletý rodák z chorvatského Splitu se tak stal nejstarším střelcem v historii šampionátu.

Věříte v postup českých fotbalistů do čtvrtfinále Eura? Hlasujte v naší anketě!

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme