Chtěli mě hodit do sněžné jámy, říkal oslavenec Špaček. Nevím, kdo by ho uzvedl, smál se brankář Francouz

Tak jasnou výhru nad Finskem český hokej dlouho nezažil. V Göteborgu porazil tým kapitána Jana Kováře Finy s přehledem a vysoko 7:1. Národní tým tak dal symbolický dárek jednomu z asistentů trenéra – Jaroslavu Špačkovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Špaček (uprostřed v černém)

Jaroslav Špaček (uprostřed v černém) | Foto: Český svaz ledního hokeje, Karel Švec

„Chtěli mě hodit do sněžné jámy. Ne, dělám si srandu. Myslím, že něco padne, oni si to vyberou sami. Nějaké pivo by zasloužili, ale máme před sebou ještě zápas, takže to nebude žádné divoké,“ uvedl Špaček s tím, že ani cestou zpátky si hráči v letadle zřejmě žádné pivo nedají, jelikož budou řídit domů. Nicméně on sám si ho prý nenechá ujít.

„Já určitě, já to potřebuju. Jestli jsou narozeniny, nebo ne, to je úplně jedno,“ směje se, jak je u něj zvykem, dnes 43letý asistent trenéra Jaroslav Špaček. Přitom Finsko, to není pro české hokejisty moc oblíbený soupeř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi nasázeli Finům sedm branek a dali tak dárek k narozeninám jednomu z trenérů – Jaroslavu Špačkovi

Proti Suomi ale tentokrát český systém šlapal, Francouz inkasoval jen jednou, vepředu zase dominoval Lukáš Radil se dvěma góly a jednou asistencí. Právě on ale finský hokej moc nemusí.

„S Finy jsem ještě takový zápas nehrál, vždycky když jdu s nimi hrát, tak jsem z toho trošku otrávený. Vždycky si říkám, že to bude zase hokej, kdy to budeme honit po koutech, protože oni vás k ničemu nepustí.“

Český tým tentokrát nemusel řešit praktický žádné problémy, 2:0 po první třetině, 4:0 po druhé. Na to se dobře koukalo nejen z tribuny, ale i z brankoviště Pavla Francouze. „Pro mě to bylo určitě příjemné. Jedna akce hezčí než druhá, nádherné gól, výsledek 7:1. Není tomu co vytknout.“

Český golman, když nějakou práci měl, mohl si za ní tak trochu sám. Třeba jako jednou při rozehrávce mohl lehce pokazit oslavu Špačkových narozenin.

Večeře za záchranu

„Tam jsem si toho nabral trošku moc a naštěstí mně tam Dvořka (Tomáš Dvořák, pozn. red.) v bráně zachránil a já mu asi teďka zaplatím večeři.“ A jestli tým ví o Špačkových narozeninách?

„Jo, v kabině se o tom mluvilo. Nevím, jestli proběhne nějaké poblahopřání ze strany týmu, ale určitě jo. Parta je tady dobrá a Jarda Špaček je super chlap, takže určitě mu něco připravíme,“ říká Pavel Francouz a doplňuje, proč by nešlo Špačka hodit do sněhové jámy. „Nevím, kdo by ho uzvednul,“ směje se Francouz.

Aby ne, po výhře 7:1 nad Finy, je do smíchu celému českému týmu. Ale zítra už půjde sranda stranou. K poslednímu zápasu nastoupí český tým v neděli ve 12 hodin proti Rusku, které jasně vede Euro Hockey Tour.

František Kuna, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme