Čína vyhlásila nulovou toleranci dopingu

Domácí sportovci, kteří použijí nepovolené látky, budou potrestáni doživotním zákazem. Stejný trest čeká i jejich trenéry a lékaře. Peking na přípravu nové protidrogové laboratoře, která má v průběhu LOH zkoumat na 4,5 tisíce odebraných vzorků, vynaložil 10 milionů dolarů a působit v ní budou i zahraniční experti:

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beijing 2008 - logo

Beijing 2008 - logo | Foto: beijing2008.cn

V 90.letech bylo v Číně běžné, že atleti, a to už na středních školách, brali podpůrné látky. Doping byl v minulosti odhalen i u mnoha vrcholových atletů, hlavně plavců. Podezření vzbudilo i náhlé rozhodnutí čínského olympijského výboru krátce před hrami v Sydney v r. 2000 nechat doma na 40 atletů.

Pak ale došlo k radikálnímu obratu, Peking začal proti tomuto nešvaru bojovat, i když před třemi lety Čínou otřásl skandál v provincii Liao-ning. V městě An-šan totiž komisaři z Čínské antidopingové komise zasáhli v tamní sportovní škole zrovna ve chvíli, kdy nic netušící sportovci, z nichž nejmladšímu bylo teprve 15 let, si právě hromadně aplikovali zakázané látky, konkrétně erytroprotein a testosteron. A asistovali jim při tom navíc zaměstnanci tohoto střediska.

K podobnému odhalení navíc došlo ve stejný rok v Šen-jangu, což určitě nebyla dobrá vizitka, protože právě Šen-jang je jedním z olympijských měst. Představitelé organizačního výboru proto vyhlásili dopingu nesmiřitelný boj, pro pořadatelskou zemi je totiž čistota domácích atletů i věcí prestiže a potvrzení dosavadního úsilí v této oblasti. Proto musí všichni olympionici, před státní vlajkou přísahat, že nebudou brát žádný z nedovolených podpůrných prostředků.

V opačném případě je čeká nejen velká mezinárodní ostuda, ale hlavně konec kariéry. Ještě před začátkem her už byli odhaleni a potrestáni dva z nich, plavec Ou-jang Kchun-pcheng a zápasník Luo Meng. A doživotní zákaz postihl i jejich trenéry.

Snahu vyloučit jakékoli pochybnosti potvrzuje i šest tisíc dopingových testů u čínských atletů provedených v uplynulých šesti měsících. Podle jednoho z představitelů Čínského olympijského výboru, Ťiang Č'-süe je jedině tak možné s tímto nešvarem úspěšně bojovat, i když, jak přiznává, zcela vymýtit ho nelze.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme