Co ukázala vědecká studie o penaltách?

K zajímavým výsledkům dospěli němečtí vědci, kteří analyzovali zahrávání pokutových kopů ve fotbalové bundeslize. Vyvrátili třeba starou fotbalovou "moudrost", že by sám faulovaný hráč neměl penaltu zahrávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

penalta

penalta | Foto: Jiří Hošek

Vědci z univerzity v Halle-Wittenbergu zkoumali celkem 835 pokutových kopů nařízených v bundeslize od srpna 1993 do února 2005. Faulovaní exekutoři penalt dosáhli úspěšnosti 73 procent, což je o pouhá dvě procenta méně, než v případě nefaulovaných hráčů. "Tenhle rozdíl je pouhým náhodným výkyvem," vysvětluje Oliver Kuss, který se na lékařské fakultě věnuje biometrii.

Vědci taky dospěli k zajímavému zjištění, že k míči na značce pokutového kopu se z faulovaných hráčů postaví mnohem častěji ti mladší a méně zkušení. Na jejich úspěšnosti pak věk nebo počet odehraných zápasů mají stejně malý vliv, jako další faktory: stav zápasu, probíhající minuta nebo postavení týmu v ligové tabulce.

Resumé vědců tedy zní: "Ve fotbale hraje daleko větší roli náhoda, než se dosud myslelo."

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme