Cyklistku Kozlíkovou titul mistryně světa překvapil

Lada Kozlíková si nečekaně přivezla dvě medaile z cyklistického mistrovství světa dráhařů. Rodačka z Vyškova začínala jako děvčátko s gymnastikou a pak závodně běhala na lyžích. Až v patnácti letech si ji vyhlédli cyklističtí trenéři a přetáhli ji ke svému sportu. Lada Kozlíková, které bude 8. října dvacet tři let, jezdí ve vyškovském týmu Rostex-Quantum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lada Kozlíková

Lada Kozlíková | Zdroj: ČTK

Lada Kozlíková není přes svůj věk žádnou neznámou závodnicí. Už v roce 2000 získala zlato na mistrovství Evropy do 23ti let v individuální časovce. Loni se stala evropskou šampiónkou ve stíhačce a v bodovacím závodě. V sobotu vybojovala také v bodovačce stříbro na mistrovství světa v Dánsku a v neděli tamtéž triumfovala v nové disciplíně - scratchi. "Vůbec jsem si nemyslela, že by to takto mohlo dopadnout. Chtěla jsem sice přivézt nějakou medaili, ale zlato mě rozhodně překvapilo," svěřila se Lada Kozlíková.

A uvěřit zlaté medaili a trikotu světové šampiónky nemohla Lada Kozlíková ještě ani v pondělí ráno: "Když jsem se probudila, můj pohled padl na duhový dres, který jsem měla položený vedle postele. Chtěla jsem se ujistit, že se mi to jenom nezdálo, ale že je to krásná skutečnost."

Tak to sedí. Ve scratchi, který se jel na 10 kilometrů, rozhoduje jen to, kdo první projede cílem. Nikdo neodpadává, nikdo neboduje v bonifikovaných spurtech. Ale pokud cyklista získá náskok celého kola na zbytek pole, vyhraje už v tu chvíli. A přesně to se Kozlíkové povedlo, když dojela peloton ve 35. ze 40kol. Titul mistryně světa vybojovala jako první Češka v historii. "Já jsem ještě vlastně neměla ani pořádně čas si to nechat v klidu projít hlavou. Pořád mi někdo volá se žádostí o rozhovor, hrne se na mě spousta dotazů," říká Lada Kozlíková a dodává, "ještě mi ten úspěch ani pořádně nedochází."

Mimochodem, Lado nezaskočil vás rozruch, který jste svými medailemi způsobila? "Určitě ano. I když jsem byla mistryně Evropy, takový zájem to nevzbuzovalo. A ženské cyklistice se u nás moc prostoru nedostává. Je to pravda, zaskočilo mě to." Lada Kozlíková se ale musí rychle vzpamatovat. Sezóna totiž ještě pokračuje mistrovstvím světa na silnici v belgickém Zolderu, kde pojde jak časovku, tak klasický závod. Bohužel, jako jediná česká reprezentantka v kategorii žen. "Dvojzávod" ji čeká už příští týden. Silnice a dráha - to dohromady znamená dost závodů a dřiny. Trocha klidu, který by získala jen dráhařskou specializací ale Ladu Kozlíkovou neláká. "Oba druhy cyklistiky mám velice ráda a nedokážu si představit, že bych se teď jednoho z nich vzdala. Silnice je navíc základ i pro dráhové disciplíny," prozradila cyklistka Lada Kozlíková jednu část receptu, který jí pomohl k titulu mistryně světa ve scratchi.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme