Další Čech v NBA ? Bartoň má nabídky

Zámořská NBA by mohla být z českého pohledu v nadcházející sezóně ještě zajímavější, neboť vedle Jiřího Welsche, který zakotvil v Golden State Warriors, by si ji mohl zahrát i Luboš Bartoň. O dvaadvacetiletého křídelního hráče,který se v červnovém draftu v New Yorku nevešel mezi 57 vyvolených se zajímají čtyři kluby z NBA a řada dalších předních týmů z evropského kontinentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

basketbal

basketbal | Foto: Atlanta Hawks

"Jsem teď tak trochu druhý v pořadí, protože pro celky z NBA je prvotní uzavřít kontrakty se stávajícími hráči, kterým vypršela smlouva. Tak snad do týdne, do dvou bych mohl přijít na řadu," odhadl absolvent Univerzity ve Valparaisu, který se dnes po dlouhých třiadvaceti měsících vrátil znovu do republiky. Od svého agenta ví, že je v hledáčku Clevelandu, za který si zahrál v zámořské Letní lize s průměrem 12,75 bodu na utkání. Svůj zájem ale rovněž potvrdily Utah Jazz, Seattle SuperSonics a Dallas Mavericks. Jako volný hráč může podepsat s kýmkoliv.

"Bylo by mi úplně jedno, kde bych dostal šanci. Hlavně, abych si mohl v NBA zahrát," přiznal svůj cíl. Ani finanční podmínky prý v tomto případě nehrají roli. "Minimální roční plat je tři sta šedesát tisíc dolarů, z toho vám skoro půlku seberou daně, tolik toho zase nezbude," vypočítal. "V soutěži teď navíc snížili platový strop, takže všichni dostanou méně," dodal.

Tuší, že nastal ten správný čas k uskutečnění svého snu. Pokud by ale po něm nyní žádný klub z NBA nesáhl, byl by ochoten zůstat i rok až dva v Evropě a teprve potom odletět za Atlantik. Po Bartoňovi je prý ohromná poptávka - v Boloni, v Trevisu, ve španělské lize, ale také v moskevském CSKA. Kdyby zůstal v Evropě, udělal by radost i trenérovi reprezentace Michalu Ježdíkovi, jenž by Bartoňových služeb bezpochyby využil.

Pozornost basketbalových skautů se rodák z České Lípy snažil upoutat výkony v Letní lize. "Dostal jsem dost příležitostí a dařila se mi hlavně střelba z dálky," vyzdvihl svoji největší zbraň, která ho katapultovala již v šestnácti v dresu Děčína do české ligy a udělala z něho před třemi lety senzaci evropského šampionátu ve Francii. S Welschem se však na palubovce nepotkali. "Já ani nevěděl, že Jirka v Americe hraje. Mluvili jsme spolu snad jen pět minut v jednom hotelu ve Phoenixu, to bylo asi měsíc před draftem," zavzpomínal.

Karel Fejfar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme