David Jarolím chce oslavit postup do německé bundesligy na hřišti

Fotbalista David Jarolím má za sebou těžké období a září spokojeností. Asi před tři čtvrtě rokem ho potkala obrovská smůla. Když už si pomalu balil kufry na olympiádu do Sydney, zranil si koleno tak vážně, že musel na operaci a nejen na olympijský turnaj mohl zapomenout. Nehrál víc než osm měsíců, až do minulého týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O víkendu se vrátil na hřiště, i když jen v roli náhradníka. "Moc jsem se na tenhle okamžik těšil. Znovu nastoupit a navíc v domácím prostředí. Všechno klaplo dobře až na výsledek, protože jsme prohráli 0:1 s dvanáctým Saarbrückenem a tím pádem tak oddálili oslavy postupu," vrací se k šťastnému, i když prohranému návratu. Člověk prostě nemůže chtít hned všechno najednou - rýsoval se totiž comeback jako hrom. "Kdybychom totiž doma vyhráli, bylo všechno jasné. Teď nám nezbývá nic jiného než zvítězit v pondělí v Osnabrücku, pak už by také nemělo být v otázce postupu co řešit," plánuje si Jarolím směle. Ještě odvážnější jsou přitom jeho výhledy k nejbližšímu střetnutí v Osnabrücku. Věří totiž, že bude hrát od začátku v základní sestavě. Ani dobré výsledky týmu v době, kdy nehrál, ho prý ze základní jedenáctky nevyřadí. "Trenér Augenthaler na mě hru stavěl a věří mi. Teď se mi snaží pomáhat a myslím si, že mi dá brzo důvěru od začátku. Třeba před minulým zápasem jsem s mužstvem trénoval pouhých deset dnů a hned jsem hrál půl hodiny. Takže i na tom je vidět, že mi věří. Uvidíme teď v pondělí, ale myslím si, že budu hrát od první minuty. Trenér mi prostě věří a já doufám, že mu to vrátím zpátky."

Klaus Augenthaler, někdejší německý reprezentant a dlouholetý hráč Bayernu Mnichov, poznal Jarolíma právě v bavorské metropoli a padli si do oka. "Vybral si mě a další dva kluky z Bayernu Mnichov, kde nás také chvíli trénoval. Věří mi, to se pozná a je to pro mě zavazující. Chci mu to výkony na hřišti vrátit."

To se před zraněním českému reprezentantovi dařilo a byl rád, že změnil prostředí. Šlo mu to k duhu, i když opustil slavný Bayern Mnichov, kde dokonce nahlédl i do Ligy mistrů. Ani dnes však tohoto kroku nelituje. "Určitě ne. Neviděl jsem tam budoucnost. Hodně jsem se tam sice naučil, ale byl jsem tam považovaný za odchovance a nedostával pořádnou šanci. Mým cílem do budoucna je samozřejmě pokusit se někdy se do Bayernu vrátit, ale teď jsem spokojený v Norimberku. Máme podle mě velmi dobrý mančaft, hodně mladých hráčů a pokud postoupíme, čemuž věřím na sto procent, tak můžeme i v bundeslize něco udělat." Teď je David Jarolím prostě v pohodě. Maluje si nádherně nejbližší fotbalové týdny, ale když si vzpomene na to, co prožíval v uplynulých měsících, musí uznat: "Určitě jsem na tom psychicky nebyl nejlíp, ale pořád jsem věřil, že návrat přijde co nejdřív. A našel bych i pozitivní věci. Poznal jsem třeba lidi, kterým věřím a kteří mě dali dohromady." Díky takovým lidem se dnes nemusí obávat komplikací či obnovení zranění, byť sem tam nějaká ta černá myšlenka přijde. "Třeba před zápasem nebo před tréninkem mohou nějaké obavy nastat, ale během zápasů určitě takové myšlenky nemám. A jak jsem připraven? Je samozřejmě těžké hrát tak jako dřív po osmiměsíční pauze, ale doufám, že se do toho co nejdřív dostanu." Šanci bude mít David Jarolím možná už v pondělí, kdy jeho 1. FC Norimberk nastoupí k utkání 2. bundesligy na hřišti Osnabrücku. Znovu s nadějí definitivně potvrdit postup mezi německou fotbalovou elitu.

Ještě předtím ale bude mladý záložník hledět do Prahy na strahovský stadion, kde se v pátek odpoledne odehraje pro něj zajímavá bitva Slavie s Příbramí. Na lavičce domácích bude v roli trenéra jeho táta Karel, hosty povede do boje s kapitánskou pásku na rukávu brácha Lukáš. Komu bude nejmladší z fotbalového klanu Jarolímů fandit? "Určitě přeji bráchovi, aby se mu co nejvíc dařilo, ale na druhou stranu i tátovi, aby dosáhl se Slavií na druhé místo zajišťující kvalifikaci o Ligu mistrů. Myslím si totiž, že by tuhle soutěž měly hrát jedině Sparta a Slavia. Držím tedy palce oběma a ať ten lepší vyhraje," diplomaticky uzavírá David Jarolím.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme