Davis Cup: Češi hrají s Američany nerozhodně 1:1

Duel českých a amerických tenistů v prvním kole Světové skupiny Davis Cupu v Ostravě je po prvním dnu vyrovnaný. Ivo Minář nejprve prohrál se čtvrtým hráčem světa, Andy Roddickem 1:3 na sety. O vyrovnání se postarala česká jednička, Tomáš Berdych, který porazil Jamese Blakea také 3:1 na sety. V sobotu je na programu čtyřhra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Zdroj: ČTK

Od začátku zápasu hra nenasvědčovala tomu, že proti sobě hrají tenisté, které na světovém žebříčku dělí 156 míst. Roddick byl na pomalé antuce v úvodu často nejistý a chyboval, ale v klíčových momentech při Minářových brejkbolech si pomohl výborným servisem. Český tenista v deváté hře vedl 40:15, ale Roddick mu dvěma přímými body z podání sebral šanci podávat na vítězství v setu. V následující hře pak Minář udělal několik chyb z výměn, jako první v zápase ztratil servis a v poměru 4:6 i první set.

Mináře ale prohraný set nepoložil a hned v úvodu druhého setu vzal Roddickovi podání. I v dalším průběhu setu pokračoval v odvážné hře a díky tomu si držel svůj servis. V desáté hře podával na vyrovnání zápasu a proměnil druhý setbol.

Ve třetí sadě se americký tenista dostal rychle do vedení 4:1. Minář začal více chybovat a především se mu přestal dařit první servis. Ještě dokázal snížit na 2:4, ale pak prohrál pět her za sebou. V závěru třetí sady dvojchybou pomohl Roddickovi k výhře 6:2 a hned ve druhé hře následujícího setu kvůli vlastním chybám znovu ztratil servis. Čtvrtý hráč světového žebříčku měl od té chvíle zápas pevně v rukou. Začal hrát mnohem agresivněji a při vlastním podání nepřipustil sebemenší problémy, a to mu k úspěchu stačilo. Minář si už sice podržel svůj servis, ale při tom Roddickově se neprosadil a favorit volejem proměnil hned první mečbol.

Tomáš Berdych poprvé v kariéře porazil Jamese Blakea a vyrovnal stav daviscupového zápasu s Američany na 1:1. Dvanáctý hráč světa Berdych vstoupil do zápasu excelentně. Hned v první hře sebral soupeři servis a v úvodním setu se mu to povedlo ještě dvakrát. Při vlastním podání byl suverénní a za devatenáct minut se radoval z vítězství 6:1.

Blake se z nepříznivého vývoje zápasu rychle oklepal. Zpřesnil hru a v úvodních dvou hrách druhé sady dovolil Berdychovi jediný míč. Ve skvělém představení pokračoval finalista loňského Turnaje mistrů i v dalším průběhu druhého setu. Na Berdychovu stranu kurtu přilétal jeden vítězný míč za druhým, celkem jich Blake během osmi gamů druhé sady zaznamenal dvacet a vyhrál 6:2. Až ve třetím setu se začaly naplňovat předpoklady, že by měl být k vidění velmi vyrovnaný zápas. Oba tenisté si až do jedenácté hry drželi servis a za stavu 6:5 pro domácího Berdycha to vypadalo, že se bude hrát zkrácená hra. Blake však měl už v posledních hrách problémy s prvním servisem a ve dvanáctém gamu se to ukázalo naplno. Berdych se postupně dostal ke dvěma setbolům a při tom druhém mu Američan daroval set dvojchybou.

Vyrovnaná hra se zářnými i horšími okamžiky z obou stran pokračovala i ve čtvrté sadě. V páté hře český tenista odvrátil pět brejkbolů, i když při druhém z nich se Blake i celá americká lavička hodně rozčilovala. Druhé Berdychovo podání bylo totiž příliš dlouhé, ale čárový i hlavní rozhodčí se postavili na stranu českého tenisty, který nakonec výměnu vyhrál. V koncovce čtvrtého setu se opakovala nedávná historie ze setu předchozího. Ve dvanácté hře se za stavu 6:5 dostal Berdych při Blakeově podání do vedení 40:15, ale mečboly mu Američan díky skvělému servisu odvrátil. Vzápětí se však český tenista blýskl výborně zahraným returnem, který vyškrábl forhendem a dostal ho až k základní čáře. Třetí mečbol už k radosti ostravského publika proměnil, když Američan zahrál míč do autu.

ČR - USA 1:1 po prvním dnu

Minář - Roddick 4:6, 6:4, 2:6, 3:6
Berdych - Blake 6:1, 2:6, 7:5, 7:5

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme