Djokovič získal první grandslamový titul

Tenista Novak Djokovič vyhrál Australian Open. Ve finále porazil největší senzaci turnaje, Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, 4:6, 6:4, 6:3 a 7:6. Srbský hráč tak získal první titul z grandslamového turnaje. Úspěch srbského tenisu podtrhl triumfem ve smíšené čtyřhře Nenad Zimonjič, který vyhrál společně s Číňankou Sunovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djukovič

Novak Djukovič | Zdroj: ČTK

Oba hráči vstoupili do zápasu nervózně a hned v úvodu přišli o podání. Poté ale začal Tsonga předvádět výkon, díky kterému vyřadil světovou dvojku Španěla Nadala. V desáté hře za stavu 5:4 pro francouzského tenisu nabídl Djokovič Tsongovi setbol. Ten ho proměnil neskutečným lobem. Dvacetiletý Srb tak poprvé na turnaji ztratil set.

Ve druhém setu ale začal dělat Tsonga zbytečné chyby a Djokovič se dostal do své obvyklé provozní teploty. Přestal se na kurtu rozčilovat a gestikulovat směrem k rozhodčímu. V sedmé hře vzal Tsongovi podání a poté získal set 6:4.

Od té doby už byl Djokovič lepším hráčem na kurtu, ve třetím setu získal brejk už ve třetí hře a vyhrál set 6:3, když proměnil až sedmý setbol.

Ve čtvrtém setu si oba tenisté drželi podání, Djokoviče nezabrzdilo ani krátké ošetření levého stehna. Tsonga měl za stavu 6:5 brejkbol, ale Djokovič vyrovnání na 2:2 na sety nepřipustil a na řadu tak přišel tie-break. V něm kraloval třetí hráč světa a proměnil hned první setbol.

Djokovič tak své druhé finále na grandslamovém turnaji dovedl do úspěšného konce, ale také Tsonga má za sebou fantastický turnaj. Až do letoška bylo jeho nejlepším výsledkem osmifinále Wimbledonu 2007.

Djokovič poté ve svém proslovu na kurtu nezapřel pověst vtipálka. Australskému publiku vzkázal, že přestože více podporovali soupeře, stejně si ho zamiloval.

Bylo pro něj prý těžké v prvním setu zvládnout své emoce:

"Pořád se to ještě učím, jsem ještě mladý. Dnešní zápas pro mě byl moc důležitý, byl jsem favoritem a každý ode mě čekal vítězství. Byl jsem pod tlakem, chtěl jsem opravdu vyhrát první grandslam, v tom to bylo jiné."

Srbský úspěch podtrhl ziskem titulu ve smíšené čtyřhře Nenad Zimonjič. Kromě nich byly v semifinále ženské dvouhry dvě Srbky, Jelena Jankovičová a Ana Ivanovičová. Navíc Janko Tipsarevič sehrál nezapomenutelnou bitvu s Rogerem Federerem. Právě tolik dobrých tenistů z ne zrovna tenisové země považuje Novak Djokovič skoro za zázrak:

"Jsme malá země a tohle je pro nás neuvěřitelný úspěch. Jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Kromě mě také Jankovičová, Ivanovičová, Tipsarevič, Zimonjič. Všichni pocházíme ze Srbska, ze země s malou tenisovou tradicí. Je to něco, co se nedá vysvětlit. Ale myslím, že lidé určitě ocení, co jsme dokázali."

Pokud Djokovičovi vydrží zdraví, pokora a zdravé sebevědomí, rozhodně nedržel trofej pro vítěze grandslamového turnaje v rukou naposledy.

Vojtěch Bidrman, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme