Do důchodu nechtěl jít jako ligový trenér

Když před třemi roky odcházel Dušan Uhrin po úspěšném působení u českého národního týmu do zahraničí, prohlásil, že už nikdy nechce trénovat mužstvo v české lize. Znovu se však potvrdilo známé pořekadlo - nikdy neříkej nikdy. V příští sezoně povede Dušan Uhrin v naší nejvyšší soutěži Teplice. "Nechtěl jsem jít do důchodu jako fotbalový trenér. A bohužel, opak je pravdou."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minulé tři sezony prožil osmapadesátiletý Dušan Uhrin na středním Východě. Postupně si vyzkoušel trenérskou praxi v celku Al Nasr ve Spojených arabských emirátech, v izraelském klubu Maccabi Haifa, s nímž se senzačně probojoval až do čtvrtfinále PVP, a také u reprezentace Kuvajtu. "Budu vzpomínat jednak na fotbalové zážitky, kterých bylo mnoho, ale také na jinou kulturu, společnost, mentalitu. Bylo to příjemné roky," ohlíží se kouč českých vicemistrů Evropy z roku 1996. Po třech letech v Asii zatoužil Dušan Uhrin po návratu do české kotliny. Zkušený trenér bez angažmá nemohl ujít pozornosti klubů. "Dostal jsem několik nabídek ještě v rozehrané soutěži, ozvali se i zájemci od reprezentace Alžírska a jednoho celku z Řecka. Teplice mě oslovili na začátku května, jejich jednání bylo velice seriózní, takže jsem vlastně ani neváhal," přiblížil Dušan Uhrin fáze rozhodování o své budoucnosti. Neodradilo ho ani nepovedené vystoupení Teplic v právě skončené sezoně, ve které v první Gambrinus lize obsadil tým s nejvyššími ambicemi až deváté místo a nepostoupil tedy do Poháru UEFA. Při podpisu dvouleté smlouvy si Uhrin ani nekladl podmínky ohledně posílení kádru. "Ve Spartě i předtím v Chebu jsem byl zvyklý pracovat s takovým mužstvem, jaké jsem měl k dispozici." Stávající teplické mužstvo nepovažuje za špatné, oceňuje solidní technickou vybavenost jeho hráčů. Co však schází, je větší jistota v obraně a důraz před brankou. "Proto by so hodil agresivní a důrazný typ útočníka, který zatím chybí. Rád bych se také sešel s předchozími trenéry Pešicem, Radou a Bílkem a dozvěděl se od nich co nejvíc. Pak by mně už mělo stačit čtrnáct dní na soustředění, abych přesně věděl, kdo je kdo," prozradil Uhrin. V roli trenéra klubu se Dušan Uhrin ocitá znovu po osmi letech. Před odchodem k české reprezentaci velel z lavičky pražské Spartě,se kterou získal dvakrát mistrovský titul a protlačil se ji až do čtvrtfinálové skupiny Ligy mistrů. Za jeden z nejtěžších úkolů pokládá vedle přebudování teplického mužstva také co nejrychleji se zorientovat v nejvyšší domácí fotbalové soutěži. "Neznalost ligy a jednotlivých týmů je můj největší nedostatek. Bude hodně důležité, jak rychle se dokážu na prvoligové scéně zorientovat," staví si před sebe nelehký úkol Dušan Uhrin. Nesplnitelný ale rozhodně nebude. "V české lize se moc nezměnilo, myslím, že zůstává stejná jako byla při mém odchodu do zahraničí," tvrdí Dušan Uhrin, vyhlášený v době působení ve Spartě a u českého národního celku pětkrát trenérem roku. "Stále existují silné týmy a kvalitní zápasy stejně jako utkání slabší týmy a utkání s nižší úrovní."

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme