Dorfmeisterová poprvé v kariéře olympijskou vítězkou

Rakouská lyžařka Michaela Dorfmeisterová se ve dvaatřiceti letech dočkala první zlaté olympijské medaile v kariéře. Na trati v italském San Sicariu vyhrála sjezd a jako vůbec první sjezdařka potvrdila na turínských hrách roli největší favoritky. Pro Rakousko získala premiérový titul na letošních olympijských hrách. Stříbro vybojovala nečekaně Švýcarka Martina Schildová, bronz patří Švédce Anje Pärsonové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Dorfmeisterová, M. Schildová a A. Paersonová

M. Dorfmeisterová, M. Schildová a A. Paersonová | Zdroj: ČTK

Dorfmeisterová je navíc první Rakušankou, která vyhrála sjezd od her v Lake Placid v roce 1980. Tehdy se to podařilo Annemarie Moserové-Proellové.

Druhá skončila překvapivě Švýcarka Martina Schildová, která na vítězku ztratila 37 setin. Bronz patří všestranné Švédce Anje Pärsonové, která byla o dalších 27 setin pomalejší. Na startu nebyla žádná z českých sjezdařek.

Dorfmeisterová už dříve oznámila, že po této sezoně skončí, a dnešní triumf byl vyvrcholením její bohaté kariéry. Již jistá celková vítězka Světového poháru ve sjezdu má ale před sebou na olympiádě ještě nedělní super-G, kde rovněž jako specialistka na rychlostní disciplíny není bez šancí na druhý titul.

Dorfmeisterová předvedla sice pomalejší start, ale čistou, bezchybnou a plynulou jízdou zejména v prostřední pasáži a v závěru trati velmi dlouhého závodu soupeřky doslova zdrtila. Přestože na startu byly ještě další favoritky, Rakušanka nechala hned po svém dojezdu v cíli naplno propuknout své emoce.

Už v Naganu Rakušanka, někdejší dvojnásobná mistryně světa, útočila na zlato v super-G, ale tehdy prohrála o jedinou setinu s Američankou Picabo Streetovou. V Salt Lake city před čtyřmi roky byla nejlépe čtvrtá v obřím slalomu. V této sezoně však měla skvělou formu a v deseti ze třinácti rychlostních závodů SP v sezoně skončila na stupních vítězů.

Do závodu se nakonec nepostavila nemocná Chorvatka Janica Kosteličová. Další favoritky Francouzka Carole Montilletová- Carlesová, která obhájovala prvenství, ani Američanka Lindsay Kildowová, které měly při tréninku těžké pády, se nedokázaly zbavit psychického bloku a skončily v poli poražených.

Ženy - sjezd:

1. Dorfmeisterová (Rak.) 1:56,49, 2. Martina Schildová (Švýc.) -0,37, 3. Pärsonová (Švýc.) -0,64, 4. Götschlová (Rak.) - 0,71, 5. Stygerová (Švýc.) -1,13, 6. Haltmayrová (Něm.) -1,20, 7. Mancusová (USA) -1,22, 8. Meissnitzerová (Rak.) a Kildowová (USA) obě -1,29, 10. Fanchiniová (It.) -1,35, 11. Alcottová (Brit.) - 1,36, 12. Aufdenblattenová (Švýc.) -1,47, 13. Recchiaová (It.) - 1,81, 14. Berthodová (Švýc.) -1,87, 15. Marchandová-Arvierová (Fr.) -1,90

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme