Dragilaová světový rekord v Ostravě neskočila

Americká tyčkařka Stacy Dragilaová v Ostravě na Zlaté tretře světový rekord neskočila. Její výkon 483 cm nemůže být jako světový rekord uznán, protože ve skokanských disciplínách jako je dálka, trojskok, výška a tyč se posuzují výkony venku a v hale dohromady. Oficiálně to potvrdil mluvčí IAAF Nick Davis. Za světový rekord je tak dál považován výkon Rusky Isinbajevové, která na HMS v Budapešti překonala laťku ve výšce 486 centimetrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stacy Dragila oslavuje svůj výkon

Stacy Dragila oslavuje svůj výkon | Foto: Dan Krzywoň

"Mohu potvrdit, že světovou rekordmankou je na sto procent Jelena Isinbajevová," prohlásil mluvčí IAAF Nick Davies. "Stacy Dragilaová skočila nejlepší světový výkon pod otevřeným nebem," ujistil. V pravidlech existují dvě oficiální kategorie - světový rekord a halový světový rekord pro případ, že je horší, než absolutní světový rekord. O platnosti či neplatnosti výkonu Dragilaové na Zlaté tretře rozhodne komise IAAF, která rekordy schvaluje.

Spojení tabulkových výkonů ve všech disciplínách je platné od roku 1997, rekordy překonané do té doby ale zůstaly. Například Sergej Bubka tak drží halový rekord 615 cm, který je o centimetr lepší než jeho výkon venku. V Ostravě se toto pravidlo uplatnilo vůbec poprvé a v příručce je popsáno pouze jednou větou.

Dokumentace světového rekordu ale z Ostravy do sídla IAAF poputuje. Přiloží k tomu fotografii předsedy IAAF Lamineho Diacka, který Dragilaové osobně v Ostravě gratuloval ke světovému rekordu. Pomoci by mohl také ambasador mítinku Sergej Bubka, který má z pozice předsedy komise sportovců MOV vliv.

Třiatřicetiletá Američanka během své kariéry překonala osmnáct světových rekordů a bude v Aténách obhajovat olympijské vítězství.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme