Dvacítka bude bojovat o bronz s Američany

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let prohrála v semifinále světového šampionátu v americkém Grand Forksu s výběrem Kanady 1:3 a čeká ji souboj o bronz s domácími reprezentanty. Obhájci titulu podlehli ve druhém nedělním zápase vysoko 2:7 Ruskému výběru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští fanoušci

čeští fanoušci | Foto: Česká televize

Kanadě pomohla k úvodnímu tlaku nedisciplinovanost českých hráčů. Hned po 35 sekundách hry putoval na trestnou lavici Šmíd. Nápor zámořského výběru mohl po necelé minutě skončit, když Getzlaf hákoval unikajícího Červenku, ale kanadský sudí Hansen vyloučil za přifilmovaný pád i českého útočníka. A z přesilovky se zrodil i úvodní gól. Minutu před koncem prvního dějství si při šmachově vyloučení Carter po důrazné koncovce připsal svůj šestý gól na šampionátu. Další góly přidali Javorové listy v rozmezí 31. a 33. minuty, kdy se prosadili opět dorážkou Dawes a nejproduktivnější hráč turnaje Bergeron, který zůstal před Schwarzem sám a po rychlém blafáku zasunul puk do branky. Čestný úspěch českého výběru přidal v oslabení Olesz, který v úniku místo přihrávky na Vránu volil střelu mezi Glassovi betony a kanadský gólman inkasoval z teprve páté české střely na branku. Na zvrat však nedal soupeř českým hokejistům sebemenší naději. Naopak od vyšší porážky je zachránil Schwarz.

Ve druhém semifinále hokejisty Spojených států amerických deklasovali Rusové, které tak čeká boj o zlato proti Kanadě. Rusové vtrhli do zápasu rychlými góly Vorobjeva a Ovečkina, kteří během úvodních pěti minut využili dvě přesilovky. Schremp s O'Sullivanem sice oplatili hostům stejnou mincí rovněž v početní převaze, ještě před koncem třetiny ale strhl definitivně vedení na stranu Rusů Sergej Širokov. V 51. minutě zvyšoval Malkin už na rozdíl dvou gólů a domácím nezbylo než tři minuty před koncem zariskovat odvoláním brankáře. Ten se ale do klece dvakrát vrátil po druhých gólech Ovečkina a Malkina. Za nedisciplinovanost v závěru navíc zaplatili Američané další brankou z hole Junkova.

Česká republika - Kanada 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 44. Olesz (Bolf) - 19. Carter (Getzlaf, Syvret), 31. Dawes (Phaneuf, Getzlaf), 33. Bergeron (Crosby, Perry). Rozhodčí: Hansen - Redding (oba USA), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 10:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.266.

Česká republika:

Schwarz - Šmíd, Šmach, Lojek, Bolf, R. Polák, Tůma - Kvapil, Vrána, Olesz - Kašpar, Petružálek, Hluchý - Borovanský, Červenka, Köhler - Hrdel, M. Polák, Michael Frolík - od 41. navíc Krejčí. Trenéři: Hadamczik a Trličík.

Kanada:

Glass - Weber, Phaneuf, Syvret, Belle, Seabrook, Coburn - Perry, Bergeron, Crosby - Dawes, Richards, Stewart - Ladd, Carter, Getzlaf - Dixon, Fraser, McArthur. Trenéři: B. Sutter, Hulton a DeBoer.

USA - Rusko 2:7 (2:3, 0:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 9. Schremp (Fritsche, Stafford), 15. O'Sullivan (Suter) - 2. Lisin (Vorobjev, Ovečkin), 5. Ovečkin (Vorobjev, Ježov), 17. Širokov (Radulov), 52. Malkin (Panin), 58. Ovečkin (Vorobjev), 59. Malkin, 60. Junkov (Ježov). Vyloučení: 11:4, navíc Hagemo 10 min., Callahan (oba USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:3. Diváci: 9024.

Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme