Famózní Bolt překonal světový rekord také na dvoustovce

Fantastické představení Usaina Bolta na olympijských hrách pokračuje. Jamajský sprinter vyhrál běh na 200 metrů a stejně jako na stovce vytvořil i na dvojnásobné trati světový rekord. Ten má teď hodnotu 19,30 sekundy. Dosavadní maximum Američana Michaela Johnsona z Atlanty 1996 vylepšil o dvě setiny. Ve čtvrtek dvaadvacetiletý Bolt tak získal sprinterský double, což se naposledy povedlo Carlu Lewisovi v roce 1984 v Los Angeles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt

Usain Bolt | Zdroj: ČTK

Bolt ovládl finálový běh hned od začátku a už ze zatáčky vyběhl suverénně první. Narozdíl od stovky tentokrát běžel naplno až do konce a i v téměř minutovém protivětru překonal dvanáct let starý světový rekord.

O pořadí za Boltem se nakonec rozhodovalo u zeleného stolu. Bezprostředně po doběhu byl diskvalifikován kvůli vyšlápnutí z dráhy původně třetí Američan Wallace Spearmon. Dvě hodiny po doběhu pak přišel o stříbro a národní rekord 19,82 sekundy Churandy Martina z Nizozemských Antil, na jehož stejné provinění upozornili v protestu Američané. Ti tak obsadili zbytek stupňů vítězů - druhý skončil Shawn Crawford, třetí Walter Dix.

Muži - 200 metrů:

1. Bolt (Jam.) 19,30 - světový rekord, 2. Crawford 19,96, 3. Dix (oba USA) 19,98, 4. Dzingai (Zimb.) 20,22, 5. Malcolm (Brit.) 20,40, 6. Collins (Sv. Kryštof a Nevis) 20,59, Martina (Niz. Ant.) a Spearmon (USA) diskvalifikováni

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme