Favoritem slavného závodu osmiveslic je podle sázek Cambridge

Pozornost sportovní veřejnosti se v neděli soustředí na 152. ročník závodu osmiveslic na Temži v Londýně - týmy univerzit Oxfordu a Cambridge budou zápolit na trase dlouhé čtyři a půl míle, což je něco přes 7 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Veslařství je prastarý sport. Pěstovali ho již staří Řekové což si připomněli pořadatelé prvních moderních olympijských her v Aténách roku 1896, když z veslování učinili jednu z prominentních disciplin soutěže. V Anglii je veslování jako sport známé od 18.století. Vůbec nejstarší veslařské zápolení je závod o Doggettův kabát a odznak, pojmenovaný po irském komikovi z londýnského divadla v Drury Lane na počest korunovace krále Jiřího I.

Soutěží v něm šestiveslice pravidelně od roku 1715, kdy Thomas Dogett byl organizátorem osobně až do své smrti o šest let později. Od té doby závod na Temži v britské metropoli probíhá přesně podle pokynů v Dogettově poslední vůli, od hospody U labutě nedaleko londýnského mostu až k hospodě téhož jména ve čtvrti Chelsea. Na stříbrném odznaku vítěze je motto Liberty (svoboda) a bílý kůň - symbol hanoverské dynastie, z níž král Jiří I. pocházel.

Závod osmiveslic univerzitních týmů Oxford a Cambridge je mladší. Poprvé se jel v roce 1829. O jeho pořádání rozhodli dva studentští přátelé, Charles Wordsworth, synovec básníka Williama Wordsworthe, který studoval v Oxfordu a Charles Merival z Cambridge.

Letošní závod je v pořadí už stodvaapadesátý, od roku 1856 se koná každoročně s přestávkami po dobu obou světových válek. Několikrát v historii závodu se loď toho či onoho týmu potopila, ale obě najednou šly pod vodu pouze jednou - v roce 1912.

Byla v tom jistá symbolika - slavná loď Titanic následovala jejich příkladu za mnohemn tragičtějších okolností o několik týdnů později. V tabulce vítězů mají na triku studenti z Cambridge o sedm vítězství víc. Mezi soutěžícími obvykle nechybí cizinci.

Letos budou dva, jednak vůbec první Francouz, který se závodu účastní, jednak třicetiletý německý lékař Sebastian Thormann, který do týmu Cambridge přináší nejen lékařské zkušenosti, ale i tři z celkem 18 světových nebo olympijských medailí, jejichž souhrnným držitelem členové cambridgeské posádky jsou.

Závod obvykle sleduje přímo na nábřeží Temže kolem čtvrt milionu lidí. Televizních diváků přímého přenosu BBC v Británii se očekává na šest milionů a po celém světě bude u televizorů snad až půl miliardy lidí.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme