Finové porazili české hokejisty a zranili Jágra

Marek Židlický jako obránce vstřelil dva góly. To je z českého pohledu jediné pozitivum dnešního zápasu skupiny "A" olympijského hokejového turnaje mezi Českou republikou a Finskem. Výčet negativ je bohatší. Češi podruhé za sebou prohráli, tentokrát 2:4. Navíc přišli o zraněného Jaromíra Jágra, jehož další působení v Turíně je nejasné. Pokračuje střelecké trápení českých útočníků a obrana měla velké problémy především s první finskou útočnou formací ve složení Selänne, Koivu, Lehtinen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zraněný Jaromír Jágr

zraněný Jaromír Jágr | Foto: AFP

Čeští hokejisté nastupovali do zápasu s prozatím suverénními Finy bez zraněných Patrika Eliáše a Dominika Haška, kteří už z dějiště olympiády odcestovali, a s vědomím, že nejsou jediní, kteří prožili blamáž v souboji se Švýcary. Ti totiž po mistrech světa Češích dokázali dnes porazit i úřadujícího olympijského šampiona Kanadu.

Začátek utkání patřil Finům, k čemuž napomohlo především Kubinovo vyloučení už ve třetí minutě. Skandinávci byli při přesilovce nebezpeční, ale gólově se neprosadili. Toto platilo i pro všechny další finské přesilovky v první třetině. Český tým dokázal hru vyrovnat a v 9. minutě i vstřelit první gól utkání a zároveň poprvé na turnaji donutit finského brankáře lovit puk z branky. Při české přesilovce se o to zasloužil obránce Marek Židlický, kterému přihrávali Robert Lang a Milan Hejduk.

V 11. minutě mohli Češi svůj náskok zvýšit, ale Rostislav Olesz po Bulisově přihrávce zakončil akci dva na jednoho střelou do brankáře Niitymäkiho. V čase 14:14 bylo vyrovnáno. Čeští hokejisté nevyžili přesilovku, v jejím závěru ztratili puk, Peltonen přihrál Saku Koivovi, který naskočil na led z trestné lavice a postupoval na jediného českého obránce spolu s Olim Jokinenem. Ten dokázal přihrávku od Koiva proměnit v branku, která znamenala nerozhodný stav po první třetině.

Ještě zajímavější podívanou nabídla prostřední část hry. Utkání dostalo nový náboj ve 28. minutě, kdy se likvidačním zákrokem na Jaromíra Jágra prezentoval Jarkko Ruutu. Finský hráč narazil českého útočníka zezadu na hrazení a způsobil mu tím tržnou ránu na hlavě. Led začal okamžitě rudnout Jágrovou krví a její původní majitel otřesen odešel do kabiny. Ruutu dostal trest na pět minut a do konce utkání, na trestnou lavici usedl i Jágrův mstitel Martin Straka.

K vidění však ve druhé třetině byly i hezčí hokejové akce. Jeremu Lehtinenovi se ve 36. minutě povedlo dorazit Vokounem vyraženou Timonenovu střelu do branky, využít tím přesilovku a otočit vývoj utkání; Finové vedli 2:1. V závěru druhé dvacetiminutovky ale Češi dostali příležitost hrát přesilovku pět na tři a na rozdíl od zápasu se Švýcarskem ji dokázali využít, a to bleskově. Úspěšným střelcem byl znovu Marek Židlický, kterému opět asistoval Robert Lang.

Ihned po skončení druhé přestávky však šli Finové znovu do vedení, protože Teemu Selänne střelou z ostrého úhlu k bližší tyči překvapil Tomáše Vokouna. Následná snaha Čechů o vyrovnání vyzněla na prázdno, Hadamczikův výběr si nedokázal vytvořit žádnou velkou příležitost. Na druhé straně se jedna naskytla Hentunenovi, ten ale samostatný nájezd na Vokouna neproměnil. Finové své vedení pojistili ve 49. minutě, kdy po závaru před českou brankou dotlačil puk těsně za brankovou čáru Lehtinen, a výsledek 4:2 dokázali bez větších problémů uhlídat až do závěrečné sirény.

Výsledek:

Česká republika - Finsko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Židlický (Lang, Hejduk), 39. Židlický (Lang) - 15. O. Jokinen (S. Koivu, Peltonen), 36. Lehtinen (Timonen), 41. Selänne (Lehtinen, S. Koivu), 49. Lehtinen (S. Koivu, Selänne).
Rozhodčí: T. Andersson (Švéd.) - Sericolo (USA), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 6:7, navíc J. Ruutu (Finsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 8705.
Sestavy:
Česká republika: Vokoun - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Kuba, F. Kaberle, Malík - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Hemský, Výborný, Čajánek - Erat, Olesz, Bulis. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Finsko: Niittymäki - Numminen, Timonen, S. Salo, Nummelin, Lydman, Berg, Niemi - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen - Hentunen, N. Kapanen, Hagman - J. Ruutu, M. Koivu, Laaksonen - Nieminen. Trenér: Erkka Westerlund.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme